nieuws over Onderwijs

23.000 vrouwen in België genitaal verminkt

Op de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis bezocht ik een bijeenkomst rond 'Voorkomen en Beschermen' van GAMS België. Het is schokkend dat in België momenteel naar schatting 23.000 vrouwen genitaal verminkt werden, en dat er nog eens 12.000 meisjes risico lopen om verminkt te worden. Het is daarom van cruciaal belang dit onderwerp hoog op de politieke agenda te plaatsen. Begin februari werd daarom de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis georganiseerd.

Gezinnen kunnen schoolfactuur niet meer betalen

Uit een grote bevraging door mijn collega Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid (cd&v), bij 483 scholen in Vlaanderen en Brussel blijkt dat gezinnen de hoge schoolfacturen steeds moeilijker kunnen betalen.  Vooral klasuitstappen en de middagopvang vormen een grote kost voor de gezinnen. Wat vooral blijkt uit de reacties van de scholen is dat ze te weinig ondersteuning krijgen. Initiatieven en hulporganisaties die scholen en kwetsbare leerlingen hulp kunnen bieden zijn te weinig gekend. Dit is problematisch.

Brooddozen van Antwerpse kinderen blijven leeg

Na drie jaar proberen en de inzet van een budget van 40 miljoen euro, blijven nog heel wat brooddozen van kinderen op Antwerpse scholen leeg. Schepen Beels verschuilt zich achter praktische problemen met de uitrol van het project maaltijden op school. Inmiddels blijven er kinderen met een lege maag naar school gaan, wat ook hun schoolresultaten negatief beïnvloedt. Ik voelde de schepen aan de tand en pleitte ervoor om alles op alles te zetten om dit project te doen slagen.

Wist je dat... er opnieuw noodopvang voorzien is voor ouders die hun kinderen niet kunnen opvangen in de week van 20 december?

17-12-2021 - Volgende week sluiten de scholen een weekje vroeger dan normaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor heel wat hoofdzorgen voor ouders die opvang moeten zoeken voor hun kinderen. Ouders die geen mogelijkheid hebben om thuis te werken, geen vakantie kunnen nemen of geen andere opvangplaats kunnen vinden, kunnen daarom terecht bij de noodopvang.

Noodopvang scholen loopt in het honderd

16-12-2021 - Volgende week sluiten de scholen een weekje vroeger dan normaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor heel wat hoofdzorgen voor ouders die opvang moeten zoeken voor hun kinderen. Lang niet iedereen kan zelf vakantie nemen, telewerken of kan terecht bij familie of kennissen. Net als vorig jaar biedt de stad Antwerpen daarom opnieuw noodopvang aan. De plaatsen zijn echter beperkt en de zoektocht naar de beschikbare noodopvangplaatsen is onnodig moeilijk. Ik sprak schepen Jinnih Beels hierover aan. 

Nieuw inschrijvingsdecreet maakt einde aan verplichte sociale mix in scholen

15-09-2021 -Kamperen aan de schoolpoort zou wel eens voorgoed voorbij kunnen zijn, net als de verplichte sociale mix. Beiden verdwijnen nu de Vlaamse regering een akkoord bereikte over het nieuwe ontwerp van inschrijvingsdecreet. In plaats van de scholen beslissen straks de lokale overheden om maximaal 20 procent van de plaatsen te voorzien voor ondervertegenwoordigde groepen. Alle scholen met een capaciteitsprobleem moeten daarenboven verplicht gebruikmaken van een digitale inschrijving om de jaarlijkse camping aan de schoolpoort te vermijden. Iets waar we als stad al langer een antwoord op bieden en een eind voorop lopen met ons eigen aanmeldingssysteem “Meld je aan”. Maar welke impact zal dit nieuwe decreet hebben op de werking in Antwerpen? Ik legde deze vraag voor aan de schepen van Onderwijs. 

COVID-coaches nu ook inzetbaar in scholen

31-03-2021 - Sinds 1 februari 2021 zet de stad COVID-coaches in om Antwerpenaren die besmet raken met het coronavirus, te informeren en te ondersteunen. In de zwaarder getroffen buurten, gaan de coaches langs of nemen ze telefonisch contact op met de inwoners die besmet zijn met het coronavirus. Ze geven dan meer informatie over de te volgen richtlijnen inzake isolatie en quarantaine en bieden ondersteuning indien nodig. Dit als aanvulling op de Vlaamse contactopsporing die werd opgezet. Sinds kort worden deze coaches ook ingezet in het onderwijs. Ik vroeg schepen Beels naar de rol van deze coaches in het onderwijs.

Dramatische cijfers schooluitval worden eindelijk aangepakt

Meer dan één op vijf  jongeren in de stad Antwerpen verlaten de school zonder diploma. Dramatische cijfers die bovendien dubbel zo hoog liggen als in de rest van Vlaanderen (22% van de Antwerpse jongeren tegenover 11,5% in Vlaanderen). De stad wil deze hoge schooluitval nu aanpakken om meer jongeren een diploma laten behalen en hen de weg te wijzen naar een job of hoger onderwijs. Bevoegd schepen Jinnih Beels lanceerde zopas het domeinoverschreidende A’REA UP-plan dat uitgaat van de jongeren zelf. Ik ben hoopvol dat deze vernieuwde aanpak eindelijk de barslechte cijfers zal doen omkeren. Zelf ijver ik al jaren om de hoge schooluitval in de stad efficiënt te bestrijden.

Nog altijd niet genoeg laptops voor kwetsbare kinderen

Het Vlaams onderwijs beloofde 15 000 laptops te schenken aan scholen om digitale kansarmoede te bestrijden. Zeker in coronatijden waarbij veel kinderen gedeeltelijk of volledig afstandsonderwijs volgen, is de toegang tot laptops essentieel om geen schoolachterstand op te lopen.Nu blijkt ook dat de beloofde laptops niet echt gratis zijn, ze moeten worden betaald met het ICT-budget van de scholen voor volgend jaar. Ik sprak schepen Beels hierop aan.

Tijdelijke werkloosheid indien school sluit wegens corona

Coronavirus - Tijdelijke werkloosheid indien school sluit wegens corona

(BELGA)