Noodopvang scholen loopt in het honderd

Publicatiedatum

Tags

Onderwijs

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

16-12-2021 - Volgende week sluiten de scholen een weekje vroeger dan normaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor heel wat hoofdzorgen voor ouders die opvang moeten zoeken voor hun kinderen. Lang niet iedereen kan zelf vakantie nemen, telewerken of kan terecht bij familie of kennissen. Net als vorig jaar biedt de stad Antwerpen daarom opnieuw noodopvang aan. De plaatsen zijn echter beperkt en de zoektocht naar de beschikbare noodopvangplaatsen is onnodig moeilijk. Ik sprak schepen Jinnih Beels hierover aan. 

Door de verlenging van de schoolvakantie staan de ouders voor een lastige week. Het is een herkenbaar scenario van begin deze crisis in 2020, waar ook in zeven haasten noodopvang moest voorzien worden. Toen bood de stad op 11 locaties opvangplaatsen aan voor scholen die deze zelf niet konden organiseren. De stad krijgt hiervoor financiële steun (30 euro per dag per extra plaats) van de Vlaamse regering. Maar ondanks deze budgetten, blijkt de praktische regeling en communicatie naar de ouders vooral op de schouders van de scholen terecht te komen.

De ouders kregen via de scholen een brief waarop ouders konden reageren. De scholen moesten deze antwoorden op hun beurt weer doorspelen naar Onderwijs Antwerpen. Een beetje later volgde dan het aanbod van de noodopvang per mail aan de schooldirecties. Daaruit bleek dat de noodopvang in de module van het vakantieaanbod werd opgenomen. Het betalende aanbod en de noodopvang lopen zo in elkaar over. Dat maakt het allemaal erg onduidelijk.

Een voorbeeldje: als we zoeken naar een opvangplaats voor een kind van 7j met kansentarief in Borgerhout levert dit 9 mogelijkheden op, waarvan de eerste drie:

  • Basketkampen betalend 80€ in de Krokus
  • Balsporten betalend 95€ eveneens Krokus
  • En als laatste IBO Borneo, zonder prijs, zonder referentie. Waarvan wij dan denken dat dit de noodopvang is? Maar meer info brengt ons daar op de website van Koraal vzw. We kunnen ook nergens boeken of zo.

In bepaalde districten waaronder Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Ekeren en Hoboken is er helemaal geen aanbod van noodopvang. Ik vroeg dan ook de bevoegde schepen naar wat er mis is gelopen met de communicatie en waarom het aanbod van noodopvang zo beperkt is ten aanzien van het vorige jaar. Ik drong aan op een duidelijke website zodat ouders op een eenvoudige manier een opvangplaats in de buurt voor hun kinderen kunnen zoeken. 

Schepen Beels gaf aan dat het niet zo eenvoudig is om de noodopvang te regelen aangezien de situatie anders is. We zijn momenteel niet in een volledige lockdown waardoor er minder locaties beschikbaar zijn en er minder personeel kan worden ingezet. Er zijn 23 scholen die zelf noodopvang aanbieden. Daarnaast biedt de stad noodopvang aan op 11 verschillende locaties wat goed is voor zo'n 530 plaatsen per dag. Volgens de schepen zou er voldoende opvang moeten zijn. De schepen ging in op mijn vraag om de website te bekijken en indien mogelijk te vereenvoudigen. Het is belangrijk dat ouders snel een opvangplaats in hun buurt kunnen vinden. 

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!