Wie ben ik?

De politiek is me niet met de paplepel ingegeven. Mijn verhaal start als mijn vader in 1964 zijn garage in Marokko verkoopt en naar Antwerpen trekt om er als gastarbeider bij het spoor te werken. De brochure die sprak over vivre et travailler en Belgique had hem aangeraden om warme kleren mee te nemen, want het kon blijkbaar kouder worden in België dan in Marokko. Een jaar later reist mijn mama hem achterna samen met mijn oudere broer en zus. Ikzelf word in 1968 in Borgerhout geboren.

Wie bezig is met overleven, heeft weinig tijd om aan politiek te doen. Voor mijn ouders was politiek ook iets waar je je best ver weg van houdt. Toch hebben mijn jeugdjaren mijn politieke prioriteiten mee bepaald, met name armoedebestrijding en het gelijkekansenbeleid.

De klik, mijn call-to-action, kwam er op 24 november 1991. Zwarte Zondag. De verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok was een echte wake-upcall. We zijn toen met enkele jongeren, van zowel Vlaamse als Marokkaanse origine, in actie geschoten. We hebben de organisatie VIP opgericht: Vereniging voor Integratie en Participatie. Wij hebben de nood aan integratie en participatie op de politieke agenda gekregen, waren de eersten die Nederlandse taallessen aanboden aan nieuwkomers. Daardoor hebben we veel politici ontmoet. We hadden de expertise in huis die de politieke partijen op dat moment nog niet hadden.

De stap naar de politiek volgde daarna snel. Wivina Demeester was begin jaren '90 als Vlaams gemeenschapsminister bezig met welzijn en migrantenbeleid. In 1992 kwam het telefoontje of ik niet wilde werken als stafmedewerkster? Wat volgde waren razend interessante jaren, waarin ik het politieke bedrijf van binnenuit heb leren kennen. 

Toen me in 1993 werd gevraagd om het jaar nadien op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, heb ik de stap gezet naar de actieve politiek. Sindsdien heb ik het geluk altijd verkozen te zijn geweest, van de gemeenteraad tot in Kamer en Senaat.

Meer weten over waar ik me in het parlement en in de gemeenteraad mee bezighoud? Klik dan hier.

Bekijk mijn CV hier.