Brooddozen van Antwerpse kinderen blijven leeg

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Na drie jaar proberen en de inzet van een budget van 40 miljoen euro, blijven nog heel wat brooddozen van kinderen op Antwerpse scholen leeg. Schepen Beels verschuilt zich achter praktische problemen met de uitrol van het project maaltijden op school. Inmiddels blijven er kinderen met een lege maag naar school gaan, wat ook hun schoolresultaten negatief beïnvloedt. Ik voelde de schepen aan de tand en pleitte ervoor om alles op alles te zetten om dit project te doen slagen.

Schepen Beels passeerde op 26 januari in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak. Ze bracht daar met veel vuur het project maaltijden op school. Dat ze deze problematiek integraal wil aanpakken, daar staan we achter.  En dat er in dit verhaal een belangrijk gezondheids- en pedagogisch aspect zit, beamen we ook graag. Ja, evenwichtige voeding is in deze bijzonder van belang. Met een lege maag kan je je niet concentreren. Dus een gevulde maag, heeft ook een positief effect op de schoolresultaten en het is goed dat leerlingen ook leren wat  wat gezonde voeding is.

Maar ondertussen zitten we, sinds dit  voorstel werd aangekondigd in het bestuursakkoord, wel al meer dan drie jaar verder. We waren dan toch ook enigszins verbaasd over hoe schepen Beels het tergend trage proces zo blijft verdedigen. Ze kreeg 40 miljoen ter beschikking en we moeten vaststellen dat er na 3 jaar nog altijd in proefprojecten wordt geschakeld.

Drie jaar van brooddozen die nog altijd niet gevuld geraakt zijn. Alle drempels ten spijt, die de schepen telkens blijft herhalen: planlast bij de scholen, letterlijk het verschil in smaken/goesting van de kinderen en de ouders, logistieke aspecten, ,… we hadden toch meer snelheid verwacht. De grote doorstart zou er in september aankomen, dan kunnen scholen intekenen op een aanbod. Dan zijn we bijna 4 jaar ver in deze legislatuur. En dan nog zal het aanbod nog niet overal beschikbaar zijn. 

Gaan we m.a. w.  een hele legislatuur nodig hebben om een project als “maaltijden op school” rond te krijgen? Dit wil zeggen dat kinderen die gestart zijn in september 2019 dit project niet zullen meemaken. Een hele schoolcarrière van de basisschool.

We vroegen de schepen dan ook uit over de next steps. Maar helaas kwam haar antwoord even verzwijgend als beschuldigend terug to bij ons. We geven niet af en zullen haar blijven confronteren met de feiten. Want de brooddozen blijven ondertussen nog altijd even leeg.

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!