Hoe staat het ondertussen met de pensioenhervorming?

Publicatiedatum

Tags

Pensioenen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Het pensioenakkoord dat voor het zomerreces is gesloten blijkt toch meer geld te gaan kosten na berekeningen van het Kenniscentrum Pensioenen. Met cd&v willen we dat de factuur klopt en dus de pensioenhervorming budgetneutraal is. Daarom vroeg ik de Minister van pensioenen, Karine Lalieux, voor meer uitleg.

Het Kenniscentrum Pensioenen berekende de impact van een pensioenbonus van 2 of 3 euro. Volgens de berekeningen zoude pensioenuitgaven in het begin wat dalen tot 2027, nadien zouden de uitgaven stijgen. Tegen 2040 zou de bonus rap tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro kunnen liggen. Als de pensioenhervorming niet budgetneutraal is, dreigen we ook andere middelen van de EU te mislopen.

 

De minister van Pensioenen bevestigde als antwoord op mijn vraag dat ze de ambitie heeft om met deze pensioenhervorming de vergrijzingskost niet te verhogen. Ze zal voorstellen formuleren om de pensioenbonus gerichter te maken.

 

Ik heb er alvast op aangedrongen om de pensioenen van later veilig te stellen en om te snoeien in regels die niet eerlijk zijn tegenover anderen. Hierbij verwijs ik bijvoorbeeld naar het systeem van de vele ambtenaren die willen werken, maar niet meer kunnen werken omdat zij op ziektepensioen worden geplaatst.

 

Ik hoop dat de minister deze voorstellen en die uit ons pensioenplan zal meenemen.

 

Lees mijn volledige vraag en het antwoord van de Minister hier. (p. 2-6)

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!