Wie zich inzet voor een kind verdient gelijke rechten.

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Ik ben blij dat mijn wetsvoorstel gerealiseerd zal worden en pleegouders nu ook ouderschapsverlof zullen kunnen opnemen. Eerder zorgde ik ook al voor pleegouderverlof.

PERSBERICHT - cd&v wil ouderschapsverlof voor langdurige pleegouders: “Gelijke rechten voor wie zich inzet voor een kind”

Brussel, 18 april 2025 – In Vlaanderen hebben zo'n 11.000 kinderen en jongeren een plek in een pleeggezin. Voor bijna 80% van de gevallen gaat het om langdurige pleegzorg, met een gemiddelde van zeven jaar. Toch hebben pleegouders bij langdurige opvang nog altijd geen volwaardig recht op ouderschapsverlof — terwijl pleegzorg minstens evenveel tijd en zorg vraagt als de opvoeding van een eigen kind. cd&v wil langdurige pleegouders hetzelfde recht op ouderschapsverlof geven als biologische ouders. “Wie zich inzet voor een kind, verdient gelijke rechten”, stelt federaal parlementslid Nahima Lanjri (cd&v).  

Vandaag kunnen pleegouders rekenen op een verlofstelsel dat eerder beperkt is en niet gelijkwaardig aan het klassieke ouderschapsverlof. Nochtans vragen de noden van een pleegkind vaak minstens evenveel zorg, tijd en betrokkenheid. cd&v wil dat pleegouders ook toegang krijgen tot het reguliere ouderschapsverlof, onder dezelfde voorwaarden als biologische ouders. Federaal parlementslid Nahima Lanjri diende daarvoor een wetsvoorstel in om pleeggezinnen de nodige ruimte en ondersteuning geven, met de mogelijkheid tot vier maanden ouderschapsverlof per ouder. “Pleegouderschap is geen evidente keuze, noch een gemakkelijke opdracht. De gezinnen die een pleegkindje onthalen, doen dat met volle overgave en leveren dagdagelijks veel inspanningen voor een kind dat eigenlijk biologisch niet van hen is”, stelt Lanjri. “Ze verdienen minstens dezelfde ondersteuning als elke andere ouder die zorgt voor een kind.”

Het wetsvoorstel geldt voor langdurige pleegzorg – situaties waarbij het vanaf de start duidelijk is dat een kind minstens zes maanden in hetzelfde gezin zal verblijven. Zowel ouders die via de jeugdrechtbank als de erkende diensten voor pleegzorg of jeugdhulp zijn aangesteld, vallen onder de regeling. “De maatregel zal het leven verbeteren van honderden pleeggezinnen in België. Ze krijgen zo niet alleen meer ademruimte, maar ook de erkenning die ze verdienen”, besluit Lanjri.

Mijn volledige wetsvoorstel vind je hier.

Ik ben dus tevreden dat ouderschapsverlof voor pleegouders ook mee in het paasakkoord is opgenomen. In 2018 zorgde ik ook dat ze recht kregen op een soort geboorteverlof, namelijk pleegouderverlof (meer info hier). Pleegouders hebben vandaag ook al recht op pleegzorgverlof (6 dagen per jaar) maar het wordt hoog tijd dat ze volledig gelijkgesteld worden en dus net als alle andere ouders ouderschapsverlof krijgen voor kinderen jonger dan 12 jaar.

 

 

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.