Laat weduwen en weduwnaars zonder kinderen ook bijverdienen naast hun overlevingspensioen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Personen met een overlevingspensioen en jonger dan 65 jaar mogen momenteel niet veel bijverdienen, want dan vermindert hun pensioen. Dit is te streng. Voor personen met kinderen zijn deze regels onlangs al aangepast, zij mogen wel meer verdienen. Ik diende nu een nieuw wetsvoorstel in om dit ook aan te passen voor mensen zonder kinderen. Het doel is hen aan te moedigen te blijven werken.

Een overlevingspensioen is een uitkering die wordt gegeven aan nabestaanden wanneer hun partner overlijdt. Het doel is om financiële steun te bieden en hun welzijn te beschermen. Je kunt het overlevingspensioen combineren met een inkomen uit arbeid. Om in aanmerking te komen, moet je minstens 1 jaar getrouwd zijn en de minimumleeftijd hebben bereikt of al met pensioen zijn op het moment van overlijden. De hoogte van het overlevingspensioen hangt af van de loopbaan van je overleden partner en of deze op pensioen was op het moment van overlijden.

Als je niet aan de leeftijdsvoorwaarde voldoet om een overlevingspensioen te ontvangen, kun je wel een tijdelijke uitkering, de overgangsuitkering, krijgen als langstlevende huwelijkspartner.

Ik diende een nieuw wetsvoorstel in, waarin ik pleit om de regeling voor het toegestane beroepsinkomen voor personen jonger dan 65 jaar die alleen, zonder kinderen, van een of meerdere overlevingspensioenen leven, te verhogen. Dit kan mensen zonder kinderen stimuleren om actief te blijven deelnemen aan de arbeidsmarkt en de werkloosheidsval verminderen. Weduwen/weduwnaars van 65 jaar of ouder hebben meestal al een rustpensioen en kunnen doorgaans onbeperkt bijverdienen.

Lees hier mijn wetsvoorstel.

Lees hier hoeveel je momenteel mag bijverdienen.

Lees hier mijn vorig wetsvoorstel dat het overlevingspensioen beter cumuleerbaar maakt met een inkomen uit arbeid (dit werd onlangs gedeeltelijk gerealiseerd door de regering).

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.