Podcast Doorbraak: 'De weg naar een inclusieve samenleving mag geen dode letter blijven'

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Onlangs keurden we in de Kamer en de Senaat een voorstel goed dat de rechten van personen met een handicap ook grondwettelijk verankerd. Naar aanleiding van dit nieuwe Grondwetsartikel ging ik samen met Senatrice Sabine de Bethune in gesprek met Doorbraak. We spraken over het belang van de verankering van de rechten van personen met een handicap in de Grondwet en de symbolische maar ook juridische waarde hiervan. 

In de podcast van Doorbraak gaven Senatrice Sabine de Bethune en ik meer uitleg over het nieuwe artikel 22ter. Het nieuwe grondwetsartikel bevestigt het recht dat personen met een handicap hebben op een volledige inclusie in de samenleving met inbegrip van het recht op redelijke aanpassing. Het nieuwe artikel heeft zowel een symbolische als juridische waarde. Zo kunnen wetten nu ook worden afgetoetst aan dit nieuwe artikel en hebben personen met een handicap een rechtsmiddel in handen. Daarnaast moedigt het nieuwe artikel beleidsmakers en maatschappelijke actoren aan om werk te maken van gelijke rechten en een inclusieve samenleving voor mensen met en handicap.

 

Onze Grondwet weerspiegelt wie wij zijn als samenleving. De inclusie van mensen met een beperking is bijzonder fundamenteel. Ook in ons land is moet hier nog sterk op ingezet worden. Dit nieuwe artikel in de Grondwet zorgt voor een betere bescherming van hun rechten en zet aan tot actie voor een meer inclusieve samenleving.

 

Beluister de volledige podcast hier.

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.