Perverse effecten vermijden voor wie ziek is en vervroegd met pensioen wil
Ik stond in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen en ik pleitte voor een rechtvaardige pensioenhervorming.
Met veel voldoening vond ik heel wat van mijn wetsvoorstellen terug in het Regeerakkoord. Hieronder een overzicht van mijn belangrijkste voorstellen:
De pensioenen worden hervormd om de houdbaarheid en betaalbaarheid te garanderen. Met de stijgende vergrijzingskosten tegen 2040 in het achterhoofd, werd in het regeerakkoord afgesproken dat een concreet voorstel zou worden uitgewerkt om de financiële en sociale houdbaarheid van het pensioensysteem te garanderen.
De pensioensplit wordt gestimuleerd. Loopbaankeuzes tijdens het actieve leven van een koppel leiden vaak tot uiteenlopende pensioenrechten. De partij die minder persoonlijke rechten heeft opgebouwd, loopt bvb. na een echtscheiding een grotere kans op armoede.
De aanvullende pensioenen maken een substantieel deel uit van de pensioenopbouw van ondertussen ongeveer drie kwart van de werknemers in ons land. Iedereen zal nu een aanvullend pensioen krijgen.
Deze regering heeft zich geëngageerd om naar een werkzaamheidsgraad van 80 % te gaan om zo onze sociale zekerheid betaalbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen. Hiervoor is het essentieel dat het potentieel van onze bevolking op arbeidsactieve leeftijd zo goed mogelijk benut wordt. Daarom wordt ook de werkloosheidsuitkering hervormd: eerst ontvangt men een hogere uitkering, nadien zakt die sneller en ze wordt beperkt in de tijd, behalve voor 55 plussers.
Het statuut van de mantelzorger en het mantelzorgverlof zijn relatief recente fenomenen. De wetgeving moet volgen met een beter statuut & meer rechten voor de mantelzorger.
België doet het over het algemeen niet goed op het vlak van de tewerkstellingskansen voor personen met een handicap. Met dit regeerakkoord moeten personen met een handicap eerlijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Wie vandaag als ambtenaar na zijn of haar 65e aan de slag wil blijven, moet een aantal drempels overwinnen. Dit regeerakkoord wil dan ook de automatische pensionering van ambtenaren schrappen.
Het systeem van flexibel verlonen waarbij de werkgever niet eenzijdig invulling geeft aan het loonbegrip (extralegale voordelen dus), wordt in het regeerakkoord wettelijk omkaderd.
Momenteel hebben grootouders niet het recht om tijdskrediet op te nemen met als motief de zorg voor hun kleinkind, terwijl ouders het potentieel van 51 maanden aan zorgverlof waarover zij beschikken gedeeltelijk onbenut laten. In het regeerakkoord moeten ook grootouders zorgverlof kunnen opnemen om voor hun kleinkind te zorgen.
Het sociaal tarief wordt hervormd, zo komen niet alleen mensen met een sociaal statuut maar ook mensen met een laag inkomen in aanmerking. En het wordt geen alles of niets verhaal. Naarmate je meer verdient, verkleint de tussenkomst.
Ik stond in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen en ik pleitte voor een rechtvaardige pensioenhervorming.
Werkloze of zieke mensen moeten steeds vaker naar het OCMW. Omdat de betaling van hun werkloosheids- of ziekteuitkering te lang duurt. Dat kan niet. Ik vroeg de minister RVA en ziekenfondsen sneller te doen betalen.
cd&v wil het sociaal tarief voor energie grondig hervormen. Volgens ons moet het voordeeltarief ook aan het inkomen gekoppeld worden, en niet enkel aan het sociaal statuut dat iemand geniet. Het is essentieel dat het wordt toegekend aan wie het effectief nodig heeft.