Menstruatiearmoede en mantelzorg opnieuw op de agenda

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Tijdens de Commissie Sociale Zaken en Werk streed half januari opnieuw tegen menstruatiearmoede en voor flexibelere mantelzorg. Nu de adviezen van o.a. Vrouwenraad, BruZelle en Gezinsbond binnen zijn, is het tijd om mijn amendementen op tafel te leggen. 

Een volgende stap in twee belangrijke dossiers is gezet: mijn resolutie rond menstruatiearmoede en mijn wetsvoorstel rond verbetering mantelzorg. Voor die laatste wil ik vooral een flexibelere regeling voor de mantelzorger. Zo vraag ik om mantelzorg te kunnen opnemen in weken i.p.v. maanden. En om de erkenning van mantelzorger over twee jaar te laten lopen, zodat je niet na een jaar weer door een administratieve mallenmolen hoeft. Ook vraag ik om mantelzorg toe te staan als de persoon voor wie je zorgt enkele dagen per week in een residentiële instelling verblijft. 

 

 

Wat mijn resolutie rond menstruatiearmoede betreft vraag ik extra middelen voor de OCMW's via aanvullende steun  en apothekers om menstruatiemiddelen te voorzien. En hef alsjeblieft geen taksen meer op menstruatieproducten. Ook is er behoefte aan een grootschaliger onderzoek naar bijvoorbeeld het verband tussen het verstrekken van menstruatieproducten en een daling van het verzuim op school of werk. Bovendien zie ik een noodzaak aan sensibilisering en educatie rondom menstruatiearmoede, met duurzame en langdurige projecten. En tot slot moeten we vooral loskomen van die menstruatieschaamte. 

 

 

 

 

De toelichting in de commissie vind je hier.
Meer lezen over menstruatiearmoede en over mantelzorg.
 

Nieuws

Voorstel sociaal energietarief van cd&v sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.

Wie zich inzet voor een kind verdient gelijke rechten.

Ik ben blij dat mijn wetsvoorstel gerealiseerd zal worden en pleegouders nu ook ouderschapsverlof zullen kunnen opnemen. Eerder zorgde ik ook al voor pleegouderverlof.