Menstruatiearmoede en mantelzorg opnieuw op de agenda

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Tijdens de Commissie Sociale Zaken en Werk streed half januari opnieuw tegen menstruatiearmoede en voor flexibelere mantelzorg. Nu de adviezen van o.a. Vrouwenraad, BruZelle en Gezinsbond binnen zijn, is het tijd om mijn amendementen op tafel te leggen. 

Een volgende stap in twee belangrijke dossiers is gezet: mijn resolutie rond menstruatiearmoede en mijn wetsvoorstel rond verbetering mantelzorg. Voor die laatste wil ik vooral een flexibelere regeling voor de mantelzorger. Zo vraag ik om mantelzorg te kunnen opnemen in weken i.p.v. maanden. En om de erkenning van mantelzorger over twee jaar te laten lopen, zodat je niet na een jaar weer door een administratieve mallenmolen hoeft. Ook vraag ik om mantelzorg toe te staan als de persoon voor wie je zorgt enkele dagen per week in een residentiële instelling verblijft. 

 

 

Wat mijn resolutie rond menstruatiearmoede betreft vraag ik extra middelen voor de OCMW's via aanvullende steun  en apothekers om menstruatiemiddelen te voorzien. En hef alsjeblieft geen taksen meer op menstruatieproducten. Ook is er behoefte aan een grootschaliger onderzoek naar bijvoorbeeld het verband tussen het verstrekken van menstruatieproducten en een daling van het verzuim op school of werk. Bovendien zie ik een noodzaak aan sensibilisering en educatie rondom menstruatiearmoede, met duurzame en langdurige projecten. En tot slot moeten we vooral loskomen van die menstruatieschaamte. 

 

 

 

 

De toelichting in de commissie vind je hier.
Meer lezen over menstruatiearmoede en over mantelzorg.
 

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!