Onthaalouders verdienen een deftig pensioen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Onthaalouders die vanaf 1 januari 2023 met pensioen gaan, krijgen voortaan een beter pensioen. Onthaalouders die voor 2003 aan de slag waren, werkten enkel met een onkostenvergoeding en bouwden dus geen pensioenrechten op voor die jaren. Ze kwamen daardoor niet in aanmerking  voor een minimumpensioen. De jaren na 2003 wegen voortaan zwaarder door in de pensioenberekening, waardoor ze toch een beter pensioen zullen ontvangen. Daar heb ik voor kunnen zorgen via een wetsvoorstel dat ik samen met Sophie Thémont (PS) uitwerkte. De Commissie Sociale Zaken van het parlement keurde dit voorstel goed. Ook de sector reageert opgetogen.

Onthaalouders spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat ouders hun gezin en werk kunnen combineren. Ook draagt kinderopvang bij aan de emotionele, motorische en cognitieve vaardigheden van kinderen.  Ze verdienen dan ook onze waardering en steun.

 

Helaas bouwden onthaalouders die voor 2003 aan de slag waren geen pensioenrechten op voor deze jaren. Er bestond nog geen statuut, waardoor ze geen loon kregen en dus ook geen sociale bijdragen betaalden. Dat betekent een koude douche voor onthaalouders die vaak 45 jaar of langer gewerkt hebben en nu met pensioen gaan.  Ze ontvangen een laag pensioenbedrag van enkele honderden euro’s op basis van de gewerkte jaren na 2003. Ze hebben wel levenslang gewerkt, maar kampen met financiële moeilijkheden tijdens hun pensioen.

 

Daar komt nu verandering in door deze nieuwe wet van mij en Thémont (PS). Door deze wet zullen de gewerkte jaren van onthaalouders na 2003 (invoering van het statuut) zwaarder doorwegen. Om dat te bereiken worden de gewerkte jaren vermenigvuldigd met een coëfficiënt. Zo zullen onthaalouders een hoger aantal gewerkte jaren hebben om zo eenvoudiger toegang te krijgen tot het minimumpensioen.

 

Een voorbeeld: de 66-jarige Maria werkt vandaag nog als onthaalouder. Na een loopbaan van 47 jaar gaat ze op 1 januari 2023 met pensioen. In de huidige omstandigheden zou zij een pensioen ontvangen van amper 822 euro per maand. Dankzij deze wet van zal Maria 204 euro per maand meer ontvangen, met een totaal pensioenbedrag van 1.026 euro.

 

Cd&v is al jarenlang pleitbezorger om de pensioenrechten van onthaalouders te verbeteren. Onthaalouders zorgen immers voor ons kostbaarste goed, onze kinderen. Zij verdienen dan ook respect en dit niet alleen in woorden maar ook in daden. Ik ben tevreden dat we het pensioen van heel wat onthaalouders eindelijk kunnen verbeteren.

 

Ook Marina Van Tichelen, regioverantwoordelijke bij Felies, de koepelorganisatie voor kinderopvang reageert opgetogen: “Onthaalouders vullen een taak in die zwaar onderschat wordt, maar die van groot maatschappelijk belang is. Het is daarom niet meer dan normaal dat zij een fatsoenlijk pensioen krijgen voor alle gewerkte jaren.” 

 

Lees er meer over in Het Laatste Nieuws en de VRT.

 

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!