Extra geboorteverlof bij vroeggeboorte of zieke baby

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Het is hartverscheurend als je pasgeboren kindje langer in het ziekenhuis moet blijven, terwijl je zelf naar huis mag. Die zware periode moet je samen als koppel het hoofd kunnen bieden. Een resolutie vertrekt nu naar de regering om vaders en meeouders meer geboorteverlof te geven.

Ik vroeg vorig jaar al met een wetsvoorstel een verlenging van het geboorteverlof voor papa's en meeouders. Evenveel dagen als de duur dat hun kindje in het ziekenhuis moet blijven. Voor mama's bestaat dat al. Op een echt wetsvoorstel is het nog wachten maar met deze resolutie zetten we alvast een stap in de goede richting. Nu is het aan de regering om samen met de sociale partners dit uitgebreide geboorteverlof te bekijken.

 

Lees hier mijn wetsvoorstel van mei 2022.

 

Persbericht: Extra geboorteverlof bij vroeggeboorte of zieke baby

 

De commissies Sociale Zaken keurde een resolutie goed om in het geval een pasgeboren kind een langere dan normale periode gehospitaliseerd moet worden, het geboorteverlof van vaders of meemoeders te verlengen met dezelfde periode. Cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri diende eerder al een wetsvoorstel in om de verlenging wettelijk te verankeren.

 

Wanneer een baby zeven dagen na de geboorte nog gehospitaliseerd is, moet het geboorteverlof van de vader of meeouder verlengd worden met evenveel dagen als de duurtijd van de hospitalisatie. Dezelfde regeling geldt vandaag al voor moeders. De regeling komt tegemoet aan de aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, waarin moeders aangaven er alleen voor te staan doordat hun moederschapsrust langer duurt dan het geboorteverlof van hun partner.

 

In België zijn er 120.000 geboorten per jaar. 12% daarvan wordt opgenomen op de dienst neonatologie en een derde daarvan op de afdeling intensieve neonatologie. De meeste van deze kinderen zijn prematuur geboren.Cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri reageert tevreden: “Ouders verdienen voldoende tijd en rust om zich volop te wijden aan de zorg voor hun pasgeboren baby. Dat is cruciaal voor de veilige hechting van het kind.”

 

Het geboorteverlof voor vaders en meeouders bedraagt tot nu 20 dagen. In het voorstel wordt dit verlengd bij een hospitalisatie van meer dan zeven dagen, maar begrensd tot maximaal 24 weken. De verlenging geldt voor zowel zelfstandigen, federale ambtenaren als werknemers in de privésector. De verlenging van het geboorteverlof in het geval van een hospitalisatie is ten laste van het ziekenfonds of sociaal verzekeringsfonds waarbij de vader of meeouder aangesloten is.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!