Voortaan maximum 13 weken opzeg voor wie zelf ontslag neemt

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Opzegtermijnen voor werknemers in België worden binnenkort gelijkgetrokken dankzij een nieuw wetsvoorstel van mijn collega Nathalie Muylle en ikzelf dat op 16 maart 2023 door de Kamer werd aangenomen. Vanaf nu krijgt elke werknemer, ongeacht zijn of haar functie, een maximale opzegtermijn van 13 weken wanneer hij of zij zelf ontslag neemt. Dit is een verduidelijking van het eenheidsstatuut dat in 2014 werd ingevoerd onder premier Elio Di Rupo, waarbij de verschillen nu tussen het arbeidsstatuut van arbeiders en bedienden worden weggewerkt.

Sommige sociaal secretariaten hebben de voorbije jaren problemen gehad met de interpretatie van de wet, omdat de tabel met de termijnen alleen voor bedienden was opgenomen en niet voor arbeiders. Bovendien was er een onderscheid tussen lagere en hogere bedienden, wat tot onduidelijkheden leidde. Dit alles is nu verleden tijd dankzij ons wetsvoorstel.

Het doel van de wet is om drempels op de arbeidsmarkt weg te werken en de overgang tussen jobs soepeler te laten verlopen. Werknemers weten nu weer waar ze aan toe zijn als ze van job veranderen. In een tijd van arbeidskrapte is het belangrijk om een efficiënte arbeidsmobiliteit te hebben, en deze nieuwe regeling draagt daaraan bij.

Kortom, ons wetsvoorstel maakt een einde aan de onduidelijkheden die de voorbije jaren zijn ontstaan en zorgt voor gelijke opzegtermijnen voor alle werknemers in België. Dit is een positieve stap naar een efficiënte arbeidsmarkt en een soepelere overgang tussen jobs.

Link: artikel tijd: Maximaal 13 weken opzeg voor wie zelf opstapt | De Tijd

Link naar wetsvoorstel: De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers (dekamer.be)

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.