Tevreden dat Europese gehandicaptenkaart voortaan automatisch wordt toegekend

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De Europese gehandicaptenkaart (EDC) zal vanaf januari 2024 automatisch toegekend worden, en dit na een beslissing van de Interministeriële Conferentie Handicap. Ik stelde deze vraag eerder al in een resolutie, die vorige zomer unaniem in de Kamer werd goedgekeurd.

Personen met een beperking ervaren nog veel vooroordelen en discriminatie wanneer ze in de samenleving participeren. De Europese handicapkaart, waarmee mensen hun beperking kunnen aantonen, kan deze maatschappelijke drempels verder wegwerken. Mijn resolutie om het gebruik en de bekendheid van de Europese handicapkaart te promoten werd in juli 2022 unaniem goedgekeurd in het parlement.

In mijn resolutie vraag ik onder meer om de kaart automatisch toe te kennen zodat die niet telkens zelf moet worden aangevraagd. Dat wordt nu uitgevoerd. Die vraag was met een duidelijke reden. Slechts 150.000 mensen zijn in het bezit van de kaart op dit moment, of zo’n 14% van de personen met een erkende handicap. En ook de organisaties waarbij men hiermee terecht kan zijn beperkt. De overgrote meerderheid van de gebruikers ervaart nochtans een positieve impact. Met deze maatregel kan de kaart alleen maar aan bekendheid winnen en dat is zeer positief. De kaart heeft nog veel onbenut potentieel, terwijl het een hefboom kan zijn om een meer inclusieve samenleving te krijgen. Verder werd in de IMC ook beslist dat vervallen kaarten automatisch verlengd worden, wat een administratieve rompslomp vermijdt.

Ik hoopt dat de IMC nu verder gaat op zijn elan en de overige punten van de resolutie uitwerkt. Denk aan de vraag om de kaart in meer sectoren en diensten toe te passen, zoals bij de NMBS, of in de zorgsector.

zie hier de link naar mijn goedgekeurde resolutie

Bekijk hier een filmpje over de EDC-kaart

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!