Slachtoffers intrafamiliaal geweld bij gezinshereniging nu beter beschermd

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De commissie Binnenlandse Zaken heeft zonet een wetsvoorstel goedgekeurd om slachtoffers van intrafamiliaal geweld in het kader van gezinshereniging beter te beschermen. “Soms blijven mishandelde vrouwen bij hun partner omdat ze anders een verblijfsvergunning dreigen te verliezen,” licht Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) toe, die het voorstel indiende met haar collega Franky Demon (CD&V). “In plaats van deze slachtoffers van intrafamiliaal geweld dubbel te straffen, moeten we hen extra bescherming bieden.”

Wanneer een koppel zich in België herenigt, moet het aan een heel aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de gezinshereniger bewijzen dat hij voldoende inkomsten heeft, voldoende huisvesting en een ziekteverzekering. Ook mag het niet gaan om een schijnrelatie en moet het koppel samenwonen. Deze voorwaarden kunnen vijf jaar lang gecontroleerd worden. Wie niet meer voldoet aan één van de voorwaarden, riskeert zijn verblijfsvergunning te verliezen.

Helaas is de overgekomen partner soms slachtoffer van intrafamiliaal geweld. Om te vermijden dat hij of (meestal) zij bij de partner blijft, enkel en alleen omdat men anders niet meer aan de voorwaarden voldoet om in ons land te mogen verblijven, bestaat er in principe een regeling om dergelijke slachtoffers te beschermen. 

Een kleine groep valt echter nog steeds buiten de huidige regeling. Het CD&V-voorstel van Lanjri en haar collega Demon voorziet nu voor deze groep een specifieke bescherming zodat ook deze slachtoffers van intrafamiliaal geweld niet in de kou blijven staan.

Nahima Lanjri (CD&V): “Ik hoop dat iedereen nu inziet dat slachtoffers van intrafamiliaal geweld niet dubbel gestraft mogen worden. Nu ondergaan ze geweld én verliezen velen ook nog eens hun verblijfsvergunning. Dit is moreel onaanvaardbaar. Slachtoffers van intrafamiliaal geweld moeten we als samenleving beschermen. Met dit voorstel maken we een einde aan dit onrecht.”

 

Bekijk hier het volledige wetsvoorstel. 

 

16-06-2020

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!