Tijdskrediet of loopbaanonderbreking om bijvoorbeeld een opleiding te volgen, moet je normaliter nemen voor een periode van drie maanden. In de praktijk blijkt dat veel werknemers die drie maanden niet nodig hebben, en na bijvoorbeeld tweeënhalf maanden weer aan de slag gaan bij hun werkgever. De RVA vraagt in dat geval het volledige bedrag van de uitkering van drie maanden terug. Ik vind dat niet logisch en oneerlijk. Ik heb de minister gezegd dat de overheid zich moet reorganiseren. Van zodra je stopt met een tijdskrediet of loopbaanonderbreking, moet gewoon de uitkering stoppen. De minister zegt dat hij open staat voor een herziening van de huidige regels.
De huidige regeling vind ik niet rechtvaardig. Want zo creëer je bijvoorbeeld situaties waarbij mensen die niet meer per se thuis moeten zijn, omdat de opleiding rond is, niet naar werk kunnen gaan omdat de opleiding officieel nog 1 tot 2 weken lopende is. Als men toch weer gaat werken, moet je de gehele premie van de opleidingsduur terugbetalen aan de RVA.
Op 4 oktober stelde ik reeds een vraag over de minimumduur van tijdskrediet of loopbaanonderbreking aan de minister. Toen antwoordde hij me, dat hij dit verder zou onderzoeken. Vandaag liet de minister mij verstaan dat hij open staat voor een herziening van de regels om ze flexibeler te maken. Daarnaast staat hij ook open om hierover in overleg te treden met de sociale partners.
Ik zal dit de komende maanden op de voet volgen!
Wat is tijdskrediet of loopbaanonderbreking precies? Lees het hier.
Lees mijn huidige vraag hier!