Angst is begrijpelijk, maar het leger kan hier niet veel uitrichten

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De drugsoorlog in Antwerpen heeft een onschuldig slachtoffer geëist. Hierbij liet de elfjarige Firdaous het leven. De Antwerpenaar leeft momenteel in angst, dat het ook hen kan treffen als ze toevallig op de verkeerde plaats zijn. Naar aanleiding van dit hartverscheurende incident bevroeg ik minister Verlinden in de Commissie Binnenlandse Zaken, naar de stappen die ze recent heeft ondernomen.

Het thema, drugsgerelateerd geweld is al vaak aan bod gekomen in de gemeenteraad en de commissies. Zo zijn er ook al heel wat verschillende federale maatregelen genomen en wordt er achter de schermen wel degelijk goed werk geleverd. De federale gerechtelijke politie werd deze legislatuur al stevig versterkt, door onder meer hooggespecialiseerde profielen te rekruteren.

Paniekerige symboolvoorstellen om de Nationale Veiligheidsraad en het leger op te trommelen, zullen ons in deze situatie NIET vooruit helpen. Defensie is noch opgeleid noch uitgerust voor zo'n situaties. Het is juist de politie die het terrein het beste kent, de middelen heeft en hiervoor opgeleid is. Men zal het probleem niet oplossen door naast elke deur een militair te plaatsen. Ook zal de organisatie van een Nationale Veiligheidsraad, waarop veel belangrijke partners en actoren niet aanwezig zijn, weinig waarde toevoegen aan deze drugsproblematiek. Men zal WEL vooruitgang boeken door in de diepte te werken en de drugsjongens te raken in hun financiën. Daarbovenop heb je in de haven ook meer scanners nodig en een versterking met geschikte bewakers. Verder mag Antwerpen zelf, ook momenteel rekenen op een bijkomende capaciteit. Bij de federale gerechtelijke politie zouden er 100 extra en bij de scheepvaartpolitie 45 extra manschappen worden ingezet.

Voor mij blijft het een prioriteit om deze problemen samen aan te pakken en dit op alle niveaus. Dit op lokaal, federaal en internationaal niveau. We moeten ophouden met de zwartepiet naar elkaar door te schuiven en elkaar met de vinger te wijzen! Ik zal deze boodschap blijven herhalen.

 

Lees mijn vraag en het antwoord van minister Verlinden hier.

Lees hier het artikel dat de GVA bracht.

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!