Bomaanslag hier, granaat ginder, schietpartij daar. In de zomermaanden werd Antwerpen weer slachtoffer van tientallen echt zware incidenten. Dit maakte heel wat Antwerpenaren bang om nog de straat op te gaan, deze zomer. Tot nog toe zijn er gelukkig geen fysieke slachtoffers gevallen. Ik ondervroeg de burgemeester hierover.

 

Volgens de burgemeester laat Brussel, Antwerpen in de steek en maakt de federale regering geen prioriteit van drugscriminaliteit. Dit klopt gewoonweg niet. Deze regering heeft deze legislatuur 310 miljoen euro geïnvesteerd in personeel en infrastructuur bij de federale en lokale politie. Er worden 1000 extra politiemensen aangeworven en het personeelstekort is van 24% bij de vorige regering, gezakt naar 13%. Ook de scheepsvaarstpolitie en de douane werden versterkt. Verder zullen de lokale besturen – de burgemeesters dus – bij wet beter gewapend worden tegen criminaliteit.

Mijn boodschap is om meer samen te werken, dat is de kern van de zaak in onze strijd tegen de drugsmaffia. Verder pleit ik voor een brede aanpak, met zowel gemeenschapsgerichte, lokale politie als gespierde ordehandhaving. Momenteel wordt er teveel gefocust op dat laatste. Vergelijk het met een ladder, elke trede daarin is van belang. Op dit moment missen we die brede maar cruciale terden, de treden die voor een nabije politie dichtbij zorgen.

 

Daarnaast blijft ook een harde aanpak tegen iedereen die meedraait in het drugscircuit en die de veiligheid van de Antwerpenaren in gevaar brengt, cruciaal. Het kan niet zijn dat er wel 1000 agenten naar Tomorrowland kunnen gestuurd worden, maar niet deze zomer om het terrein te bezetten. Zoals er wel gedaan werd tijdens de vorige reeks aanslagen in de stad, met ‘Operatie nachtwacht’.

 

Voor mij blijft de boodschap eenduidig: samenwerken, samenwerken, samenwerken… ik zal dit blijven herhalen. Kies ook naast de repressieve aanpak opnieuw voor de nabijheidspolitie, als ogen en oren voor wat dagelijks gebeurt in Antwerpen.

 

Lees hier meer over het actuadebat rond drugsgeweld.