600.000 langdurig zieken tegen 2035, dit wil ik voorkomen en oplossen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

600.000 langdurig zieken tegen 2035, dat is de hallucinante prognose van het Federaal Planbureau. Dat zijn er 100.000 méér dan vandaag. Als je langdurig ziek bent, verdien je een pak minder dan wanneer je werkt. Bovendien kost het je gemiddeld 1.500 euro aan geneeskundige verzorging.

Daarbij is het ook een extra kost voor de samenleving, het kost onze Sociale Zekerheid 10 miljard per jaar. Deze regering heeft al een aantal initiatieven genomen om de re-integratietrajecten te hervormen, maar het staat als een paal boven water dat er veel meer nodig is.

 

Cd&V heeft zoals altijd een plan van aanpak. We moeten inzetten op:

-Preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Jobs moeten haalbaar en motiverend zijn. Ook de werkgevers moeten hierin hun verantwoordelijkheid opnemen.

-Als voltijds aan de slag blijven door ziekte niet meer lukt, moet men deeltijds kunnen werken.  Met de nodige financiële ondersteuning. Geef hen een toeslag als ze deeltijds werken.

-En omgekeerd: wie ziek is en niet meer werkt, moet alle kansen krijgen om geleidelijk terug aan het werk te gaan. Moedig deeltijds werken aan. En geef mensen de kans om 30% (ipv. 20%) te werken zonder hun uitkering te verliezen.

-Zorg voor aangepast werk voor wie daar nood aan heeft. Focus op wat mensen nog wel kunnen in plaats van op wat men niet meer kan.

 

We blijven ons inzetten om de stijging van langdurig zieken tegen te gaan.

 

Bekijk op deze video mijn tussenkomst in het parlement over langdurig zieken.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!