We pleiten voor meer geboorteverlof voor vaders

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Een meerderheid van de Belgen vindt dat beide ouders evenveel geboorteverlof moeten kunnen opnemen. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van onze partij.

Tot op vandaag heeft een moeder bij de geboorte van haar kind recht op 15 weken moederschapsverlof, de vader of meeouder krijgt 20 dagen geboorteverlof. Het beleid op vlak van geboorteverlof is eigenlijk niet meer van deze tijd vind ik. Uit het onderzoek van iVox blijkt dat 6 op de 10 Belgen vinden dat beide ouders even lang geboorteverlof moeten kunnen opnemen. Een op de twee respondenten die kinderen of een kinderwens hebben, vindt het geboorteverlof van 20 dagen voor de partner te weinig. Bij jongeren tot 35 jaar en bij mensen met jonge kinderen ligt dat aandeel met 3 op de 4 nog hoger. Jonge ouders moeten heel veel balletjes tegelijk hooghouden. Ze willen ook de beste ouders zijn voor hun kinderen zonder in te boeten op carrière en andere zaken. Het is daarom niet verwonderlijk dat er ook meer naar de vader of partner wordt gekeken dan vroeger. Het probleem is echter dat het groot verschil in geboorteverlof vanzelf zorgt voor een ongelijke verdeling in zorgtaken tussen beide ouders.”

Flexibiliteit

Wij willen die ongelijkheid wegwerken door het geboorteverlof te hervormen tot een stelsel van 24 weken geboortekrediet, te verdelen over de ouders, adoptieouders of plusouders en op te nemen in de eerste 1.000 dagen. “Uit het onderzoek van iVox blijkt dat 8 op de 10 Belgen, zowel mannen als vrouwen, vinden dat papa’s of meeouders meer betrokken moeten worden bij de opvoeding”, vult federaal parlementslid Nathalie Muylle aan. “Dat is een duidelijk signaal dat het dringend tijd is om het familiekrediet in te voeren. De cijfers liegen er niet om: ouders vragen om meer ademruimte en flexibiliteit. En daar willen wij gehoor aan geven. Door de uitbreiding van het geboortekrediet kunnen we zorgen voor meer evenwicht tussen mama en papa in de eerste drie cruciale jaren. De volgende stap is om die lijn door te trekken tot het kind 18 jaar is.”

Op www.vaderen.be geeft Odisee Hogeschool handige tips en inspiratie aan vaders om de band met hun kind te versterken.

Nieuws

Hoera! Minder registratierechten voor wie een woning koopt

Een woning kopen is een grote stap. Maar, er is goed nieuws voor wie voor het eerst een woning koopt! Sinds dit jaar zijn de registratiekosten verlaagd van 3% naar 2%. 

Het verschil tussen de 2de en de 3de pensioenpijler voor u uitgelegd

Buiten de eerste pensioenpijler - het wettelijke pensioen - bestaat er ook nog de tweede en derde pensioenpijler.

Wie zich inzet voor een kind verdient gelijke rechten.

Ik ben blij dat mijn wetsvoorstel gerealiseerd zal worden in de programmawet en pleegouders vanaf 1 juli nu ook ouderschapsverlof zullen kunnen opnemen.