Noodhulp 2.0

Publicatiedatum

Tags

Armoede

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

15-09-2021 - Er beweegt wat in de noodhulp. Recent lanceerde schepen Tom Meeuws een aangepast reglement voor noodhulp. Dit nieuwe reglement wordt positief onthaald door de meeste hulporganisaties. Er blijven echter nog heel wat onduidelijkheden bij de vrijwilligers van de organisaties bestaan. Ik vroeg de schepen om meer informatie te verschaffen over de begeleiding van deze organisaties en de precieze timing.

De vernieuwingen in het reglement van de noodhulp zijn een goede zaak. Het nieuwe reglement focust op de klant, er is veel aandacht voor kwaliteitszorg en een sterkere samenwerking tussen alle actoren. Maar noodhulp is afhankelijk van en steunt op de vrijwilligers. En daar knelt het schoentje toch wat in deze vernieuwingsoperatie. Een aantal organisaties kwamen bij me aankloppen omdat ze het gevoel hadden dat deze vernieuwingen te snel werden doorgevoerd waardoor de organisaties amper kunnen volgen. Heel wat vrijwilligers maakten zich hier zorgen over. Ik ondervroeg de schepen hier dan ook naar en schetste de bezorgheden van de noodhulporganisaties.

In zijn antwoord verzekerde schepen Meeuws dat tijd niet als succesfactor zal worden benoemd in dit proces. De organisaties die wensen in te stappen in de digitale tool die door de stad wordt aangeboden, niet onder tijdsdruk zullen worden gezet om verplicht in te stappen. Hij voegde eraan toe dat er zeker geen enkele voedselbedeling uit de accommodatie van de stad zal worden gezet. Elke organisatie wordt in zijn kracht gelaten en loopt bij de intekening zijn eigen traject. Hij duidde hierbij ook de inspanning om elke organisatie die met twijfels zit, te laten begeleiden door experten en ervaringsdeskundigen. We waarderen deze inspaningen en zullen dit verder opvolgen.

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!