Maak Europese kaart voor gehandicapten beter bekend bij de politie

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

14-03-2021 - Op mijn vraag , gaat Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden de politie sensibiliseren over de European Disability Card (EDC). Door deze Europese kaart kunnen personen met een beperking hun handicap eenvoudiger aantonen.

Niet elke handicap is zichtbaar. Dit leidt soms tot moeizame contacten met de politie. Soms denkt men bijvoorbeeld dat mensen met een handicap zich vreemd gedragen, dronken zijn of niet willen meewerken tijdens interventies. En dit leidt dan soms tot een bekeuring. Onterecht, want dit gedrag is een gevolg van hun beperking. De European Disability Card kan dergelijke vervelende en pijnlijke situaties vermijden.

Deze Europese kaart voor personen met een handicap bevordert namelijk niet alleen de toegang tot cultuur, sport en vrijeteijdsbesteding, maar kan ook dienen als een bewijs van hun handicap. Personen met een beperking roepen daarom op om deze kaart beter bekend te maken bij onze politiediesten. Ik steun hen graag in deze oproep en ben dan ook opgetogen dat minister Verlinden ingaat op mijn vraag en actie onderneemt om de politie te sensibiliseren over deze kaart.

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: “Het is een goede suggestie om de European Disability Card beter bekend te maken bij de politie. Ik zal dan ook een communicatie opzetten om de politiediensten te sensibiliseren over het bestaan van deze kaart. De Europese kaart helpt mensen om hun handicap aan te tonen, maar kan echter nooit een identiteitsbewijs vervangen. ”

De European Disability Card is een officiële kaart die de inclusie van personen met een handicap in cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert. De organistoren van de activiteiten kiezen zelf welke voordelen ze toekennen aan de kaart zoals bijvoorbeeld toegang aan een verlaagd tarief, aangepaste rondleidingen of een vlottere toegang tot attracties. De kaart kan gebruikt worden in verschillende Europese landen en ook in ons land zijn er heel wat steden en gemeenten die deze kaart erkennen en er speciale voordelen of begeleidende maantregelen voor mensen met een handicap aan koppelen. Op vertoon van deze kaart mag bijvoorbeeld de begeleider van een persoon met een handicap gratis binnen bij het MAS in Antwerpen,  krijg je korting bij een bezoek aan Pairi Daiza en kan je er een rolstoel lenen. De kaart is evengoed geldig in tal van andere Europese landen, zo kan je dus net zo goed een korting of ander voordeel krijgen in heel wat musea of vrijtijdsinfrastructuur in Italië of Finland. De EDC kan aangevraagd worden bij overheidsdiensten zoals de FOD Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). 

Lees hier het artikel in De Zondag.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!