20-10-2021 - Wie vandaag zijn of haar echtgeno(o)t(e) verliest, heeft tot de leeftijd van 48 recht op een zogenaamde ‘overgangsuitkering’. De regering voorziet in de begroting middelen om de duur van deze steun te verlengen. Daarmee geeft de minister van Pensioenen Lalieux uitvoering aan mijn wetsvoorstel. De uitkering voor mensen met een kind ten laste zal verlengd worden van 24 tot 36 maanden (kinderen ouder dan 13) of 48 maanden (met een kind jonger dan 13). Voor mensen zonder kind ten laste zou de uitkering dan weer uitgebreid worden van 12 naar 18 maanden.
Wie zijn of haar echtgeno(o)t(e) verliest, voelt de grond onder de voeten wegzakken. Bovenop dit verdriet worden achtergebleven partners ook financieel getroffen. Zo moeten ze daarna vaak alleen een hypotheek afbetalen. Voor ouders die hun partner verliezen is de situatie nog zwaarder. Velen moeten voortaan immers de zorg voor hun kind dragen met één inkomen. Dat alles, in combinatie met de praktische organisatie van het gezin, komt dan op de schouders van één ouder terecht. De moeders en vaders die nu alleen verder moeten, kunnen echt meer steun gebruiken. Een financiële overbrugging van 12 maanden of 24 in geval van kinderen, is te kort. Daarom ben ik verheugd dat de regering mijn voorstel uitvoert en de overgangsuitkering uitbreidt. Zo hebben zij meer tijd om de financiële en praktische veranderingen in hun leven te overbruggen.
De regeling rond de overgangsuitkering werd ingevoerd in 2015. Weduwen en weduwenaars onder de 45 mogen deze uitkering gewoon cumuleren met hun eigen inkomen. De leeftijdsgrens van 45 wordt sinds 2015 elk jaar met 6 maanden opgetrokken tot 50 in 2025. Momenteel ligt de grens op 48. Deze verruiming zal van toepassing zijn op iedereen die vandaag of in de toekomst een overgangsuitkering ontvangt.
Kwetsbare periode
De CD&V-fractie nam al diverse initiatieven om mensen te steunen die door een bijzonder kwetsbare periode gaan, namelijk bij het verlies van hun partner of kind. Eerder werd een ander voorstel van Nahima Lanjri goedgekeurd om het rouwverlof uit te breiden van drie naar tien dagen bij het verlies van kind of partner. Binnenkort wordt dus ook de overgangsuitkering voor jonge weduwen uitgebreid. Servais Verherstraeten lanceerde zopas een voorstel om mensen bij het verlies van hun partner meer financiële ademruimte te geven.