Koffie en Formulieren: laagdrempeligheid is een succes en valkuil tegelijk

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Deze week ging ik op bezoek bij het initiatief Koffie & Formulieren in Borgerhout. SAAMO en CAW Antwerpen slaan sinds 2015 de handen in elkaar om mensen samen te brengen en tegelijkertijd hen te helpen met het invullen van complexe documenten. Het is een succesformule dankzij de laagdrempeligheid, wat meteen ook hun valkuil is. 

Nog voor de deuren opengaan, staat er al een flinke rij mensen te wachten om het buurthuis Borgerbaan in Borgerhout binnen te gaan. Allemaal hebben ze een document of administratief probleem waar ze zelf niet aan uit kunnen. Een rijbewijs vernieuwen via het digitale stadsloket, een pensioendatum opzoeken, een factuur die te ingewikkeld is,... Drie vrijwilligers helpen hen om duidelijkheid te scheppen en zij worden op hun buurt ondersteunt vanuit het CAW. 
Andere vrijwilligers ontvangen de mensen aan het onthaal en bekijken hun vraag. Sommige vragen kunnen immers beter elders gesteld worden zoals bij het stadsloket of het Rap op Stap kantoor. En de laatste groep vrijwilligers ontfermt zich over het belangrijkste deel van Koffie en Formulieren: het gezellig samenzijn in de ontmoetinsgsruimte. 

Leen Van den Bulck, projectcoördinator Sociale Bescherming en Nina Bresseleers, opbouwwerker Socale Bescherming, vertelden me hoe belangrijk het is dat diensten en bedrijven zelf werk maken van hun toegankelijkheid. En geen taken afschuiven op vrijwilligers. Wie digitaliseert of 'open deuren' beperkt, moet rekening houden met wie dan in de kou komt te staan. Koffie & Formulieren is geen hulpverlening. Het is een burendienst. Het kan wel een brug maken naar hulp. De toestroom is echter veel te groot. Soms zijn er dagen waarop 80 mensen komen aankloppen voor hulp, terwijl er maar 14 per dag geholpen kunnen worden. 

En de digitalisering van het stadsloket is hier mee verantwoordelijk voor. Het is belangrijk dat ook de stad toegankelijk blijft voor wie digitaal niet mee is. Want als je preventief werkt en mensen op tijd helpt, dan vermijd je grotere problemen. Een geïntegreerd breed onthaal daar blijf ik op hameren!

 

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!