Koffie en Formulieren: laagdrempeligheid is een succes en valkuil tegelijk

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Deze week ging ik op bezoek bij het initiatief Koffie & Formulieren in Borgerhout. SAAMO en CAW Antwerpen slaan sinds 2015 de handen in elkaar om mensen samen te brengen en tegelijkertijd hen te helpen met het invullen van complexe documenten. Het is een succesformule dankzij de laagdrempeligheid, wat meteen ook hun valkuil is. 

Nog voor de deuren opengaan, staat er al een flinke rij mensen te wachten om het buurthuis Borgerbaan in Borgerhout binnen te gaan. Allemaal hebben ze een document of administratief probleem waar ze zelf niet aan uit kunnen. Een rijbewijs vernieuwen via het digitale stadsloket, een pensioendatum opzoeken, een factuur die te ingewikkeld is,... Drie vrijwilligers helpen hen om duidelijkheid te scheppen en zij worden op hun buurt ondersteunt vanuit het CAW. 
Andere vrijwilligers ontvangen de mensen aan het onthaal en bekijken hun vraag. Sommige vragen kunnen immers beter elders gesteld worden zoals bij het stadsloket of het Rap op Stap kantoor. En de laatste groep vrijwilligers ontfermt zich over het belangrijkste deel van Koffie en Formulieren: het gezellig samenzijn in de ontmoetinsgsruimte. 

Leen Van den Bulck, projectcoördinator Sociale Bescherming en Nina Bresseleers, opbouwwerker Socale Bescherming, vertelden me hoe belangrijk het is dat diensten en bedrijven zelf werk maken van hun toegankelijkheid. En geen taken afschuiven op vrijwilligers. Wie digitaliseert of 'open deuren' beperkt, moet rekening houden met wie dan in de kou komt te staan. Koffie & Formulieren is geen hulpverlening. Het is een burendienst. Het kan wel een brug maken naar hulp. De toestroom is echter veel te groot. Soms zijn er dagen waarop 80 mensen komen aankloppen voor hulp, terwijl er maar 14 per dag geholpen kunnen worden. 

En de digitalisering van het stadsloket is hier mee verantwoordelijk voor. Het is belangrijk dat ook de stad toegankelijk blijft voor wie digitaal niet mee is. Want als je preventief werkt en mensen op tijd helpt, dan vermijd je grotere problemen. Een geïntegreerd breed onthaal daar blijf ik op hameren!

 

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.