Elk kind verdient een fijne verjaardag

Publicatiedatum

Tags

Armoede

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Elke kind verdient het om, samen met familie en vrienden, te genieten van zijn/haar verjaardag. Helaas is dat voor kinderen die in armoede opgroeien niet vanzelfsprekend. Daarom vroeg ik om als stad Antwerpen ook toe te treden tot het warme pakjesinitiatief van Feestvarken vzw.

Feestvarken vzw startte in 2013 met het concept om verjaardagspakketten uit te delen aan kinderen waarvan ouders het financieel moeilijk hebben. Ze vullen deze pakketten op maat voor kinderen tussen 1 en 12 jaar. In elk pakket zit een cadeau, een traktatie om uit te delen in de klas en materiaal om thuis een feestje te organiseren. De waarde van dit pakket is ongeveer €45. Het initiatief is een groot succes en 30 Antwerpse gemeenten gingen de stad al voor. Hoog tijd om dit ook mogelijk te maken voor de kinderen die in kansarmoede opgroeien in stad Antwerpen. Ik riep de stad dan ook op om in te stappen in dit initiatief.

Helaas zag schepen Meeuws dit anders. Hij had de mensen van Feestvarken vzw reeds enkele jaren geleden ontmoet en toen bleek de schaal van de stad veel te groot voor hen. Ook ontviel het schepen Meeuws dat dit geen structurele armoedebestrijding is. Dat laatste is zeker waar, maar we ondersteunen nog tal van initiatieven in afwachting van een structureel afdoende vangnet, denk maar aan de voedselbedeling, alle vormen van extra tegemoetkomingen,… . Dus het daarom niet doen, is geen antwoord op noden die er nu zijn. 

Gelukkig konden we na contact met Feestvarken vzw vaststellen dat de schepen wel degelijk terug met hen aan tafel gaat. Dat is zeer goed nieuws! Het is alleen jammer dat een goed idee van de oppositie goedkeuren zeer moeilijk blijkt te liggen.

Financiering

Ongeveer 80% van het nodige budget ontvangt Feestvarken vzw van enkele grote bedrijfspartners en individuele giften. Daarnaast vragen ze een beperkte bijdrage van de deelnemende gemeenten. Een gemeente die lid wil worden betaalt een bedrag per inwoner. Navraag leert ons dat het gaat om ongeveer 0,10 euro per inwoner. De verdeling van de feestpakketten gebeurt in samenwerking met de gemeentelijke sociale diensten die doorgeven hoeveel pakketten ze nodig hebben.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!