Altijd recht op 15 weken zwangerschapsrust, ook bij ziekte of werkloosheid

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Onder impuls van Groen en CD&V wordt zwangerschapsrust beschermd. Zonet werd in de Kamercommissie Sociale Zaken het wetsvoorstel van Kamerlid Evita Willaert (Groen) goedgekeurd om het recht op 15 weken zwangerschap te verzekeren in geval van werkloosheid. Het amendement van Nahima Lanjri (CD&V) voegde eraan toe dat dit recht ook gewaarborgd moet zijn in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Willaert en Lanjri reageren tevreden: “Een grote onrechtvaardigheid wordt weggewerkt. De regeling bestrafte de vrouwen die ongewild eerder moeten stoppen met werken, voor hun eigen gezondheid of die van hun kind. Wat de omstandigheden ook zijn, zwangerschapsverlof zal voortaan altijd 15 weken bedragen”. 

In ons land hebben vrouwen recht op vijftien weken moederschapsverlof. Daarvan moet verplicht één week voor de uitgerekende bevallingsdatum worden opgenomen. Waardoor er nog maximaal veertien weken postnatale rust overblijven. Willaert: “Ons land bengelt met 15 weken moederschapsrust sowieso al onderaan in Europa. Nu kan dat niet meer verminderd worden door ziekte of werkloosheid voor de bevalling.” 

Met deze goedkeuring wordt een brede vraag in de maatschappij ingelost. Zowel de Vrouwenraad, Gezinsbond, vakbonden en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) waren hier voorstander van. Eerder had de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, reeds een positief advies gegeven. Uit cijfers van Rekenhof blijkt dat 10% van de vrouwen aan moederschapsrust inboette door ziekte voor de bevalling. Dat is niet goed voor de moeder en het kind.

CD&V voegde een bepaling toe die het recht op uitkeringen tijdens de verlengde postnatale rust in alle gevallen garandeert, ook wanneer er sprake was van een niet vergoede periode van tijdelijke werkloosheid. Dit amendement is gebaseerd op een KB van Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Deze aanpassingen zorgden er ook voor dat de tekst juridisch waterdicht werd. Lanjri: “Ook in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid moet de moeder het recht op uitkering behouden. Het recht op postnatale rust moet zo ruim mogelijk gegarandeerd worden.”

Er wordt ook rekening gehouden met de coronacrisis. Vrouwen die tijdelijk werkloos worden omwille van overmacht hebben voortaan ook recht op 15 weken zwangerschapsrust.

 

Lees het artikel op Knack.be en op HLN.be. (12-05-2020-

Lees hier de artikels op de website van De Morgen, Het Laatste Nieuws, ACV en Knack. (26-05-2020)

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!