Als je 40 jaar gewerkt hebt, dan mag je ervan uitgaan dat je op zijn minst recht hebt op een minimumpensioen. Helaas is dat in de realiteit niet voor iedereen het geval. Want wie een gemengde loopbaan had en startte als amtenaar om nadien zelfstandige of werknemer te worden, die persoon ziet zijn jaren als ambtenaar verdwijnen als sneeuw voor de zon bij de bereking van zijn pensioen. Tijdens de commissie pensioenen van afgelopen dinsdag, klaagde ik deze onrechtvaardigheid aan.
Het is intussen een aanslepend probleem: de harmonisering van het pensioenstelsel. Al jaren vraag ik om een degelijke hervorming maar het blijft wachten op actie vanuit minister Lalieux. Ook nu stelde ik tijdens de commissie een specifieke vraag rond de toekenning van het minimumpensioen voor mensen met een gemengde loopbaan. Want als werknemer tellen de loopbaanjaren als zelfstandige mee in de berekening van het pensioen en omgekeerd is dit ook het geval. Maar de loopbaanjaren als ambtenaar worden echter in geen van beide stelsels, zelfstandige of werknemer, in aanmerking genomen voor de toegang tot het minimumpensioen. Dit is pertinent oneerlijk.
Het is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid. Als werkende mens moet je ook mobiel kunnen zijn op de arbeidsmarkt. Nu zit je vast in een bepaald stelsel. De rugzak die je opbouwde doorheen je carrière zou je zowel als ambtenaar, werknemer en zelfstandige moeten kunnen meenemen. Nu is dit enkel geregeld voor werknemers en zelfstandigen, en niet voor ambtenaren.
De ganse discussie vindt u terug in het verslag van de commissie p. 18.