Eigen carrière plannen moet eenvoudiger kunnen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De werkende bevolking kan gebruik maken van een uitgebreid aanbod aan verlofstelstels en mogelijkheden voor loopbaanonderbreking en tijdskrediet. Het zijn allemaal mogelijkheden om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren. Wil je te weten komen van welke mogelijkheden je precies gebruik kan maken en wat de gevolgen hiervan zijn voor je pensioen? Dan moet je je eerst een weg zien te banen door een kluwen aan regelgeving. Daarom roep ik op om werk te maken van een geïntegreerd carrière planning systeem. Mensen krijgen zo een goed inzicht in hun loopbaankeuzes en de gevolgen hiervan.

In ons land is er een groot aanbod aan verlofstelsels zoals ouderschapsverlof en geboorteverlof alsook aan mogelijkheden tot loopbaanonderbreking en de opname van tijdskrediet. Al deze mogelijkheden hebben hun eigen voorwaarden op het vlak van toegankelijkheid, de hoogte van de uitkeringen en de gevolgen voor het pensioen. Dit zorgt ervoor dat het niet eenvoudig is om te weten te komen van welke mogelijkheden je gebruik kan maken en wat de impact hiervan is op de rest van je loopbaan of je pensioen.

Met de app Break@Work kunnen werknemers reeds zien op welke verlofstelsels en mogelijkheden van tijdskrediet en loopbaanonderbreking ze beroep kunnen doen en hoe hoog de uitkering is. Via de My Pension app is het mogelijk om het eigen pensioendossier te raadplegen. Dit zijn stappen in de goede richting, maar we moeten verder durven gaan.

Ik roep daarom de ministers van Werk, Pensioenen en Sociale Zaken op om werk te maken van een geïntegreerd Carrière Planning Systeem. Dit systeem moet niet alleen werknemers maar ook zelfstandigen en ambtenaren inzicht geven in de gevolgen van hun loopbaankeuzes op de opbouw van bepaalde rechten inzake pensioen, loopbaanonderbreking, tijdskrediet, werkloosheid, ziekte en invaliditeit en opleiding of inzake tewerkstellings- of opleidingspremies. Het samenvoegen van My Pensioen en Break@Work kan hierin een belangrijke stap vormen.

Ik ben opgetogen dat mijn voorstel bij de ministers van Werk en Pensioenen alvast positief onthaald is. Ze zullen hierover verder in overleg gaan met de bevoegde ministers en beleidsniveaus.

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!