Gemiddeld krijgen vrouwen nog altijd 1/3 minder pensioen dan mensen. Ik vind dat echt niet kunnen. En ik diende daarom opnieuw een voorstel in om dat verschil weg te werken.
Niet alleen verdienen vrouwen tijdens hun carrière nog altijd minder dan mannen, als ze met pensioen gaan blijft dat verschil. Dat is natuurlijk onrechtstreeks het gevolg van die loonkloof tijdens hun carrière.. Een hoger loon zorgt naast het aantal gewerkte jaren ook voor een hoger pensioen.
Vrouwen komen daardoor niet zelden tijdens hun pensioen in de armoede terecht, en kunnen een aantal kosten niet aan. Ze worden sociaal uitgesloten, omdat ze wegens dat kleinere pensioen ook vaak niet kunnen deelnemen aan activiteiten.
Ik wil met mijn voorstel de strijd tegen het ongelijke pensioen tussen mannen en vrouwen aangaan. Om dat te realiseren ijver ik voor aantrekkelijker verlofstelsels, want niet zelden zijn het de vrouwen die tijdens hun loopbaan verlof nemen voor kinderen, ouders, gezin. Ik wil ook een gelijke verdeling van de pensioenrechten tussen partners, en wil ook dat vrouwen betere toegang krijgen tot het aanvullend pensioen, de zogenaamde derde pijler.
In ons land kregen vrouwen in 2023 liefst 27,6% minder pensioen dan mannen. We noemen dat verschil de genderpensioenkloof. Het gaat hierbij om het wettelijke en het aanvullende pensioen samen. Met het verschil van 27,6% doen we het zelfs slechter dan het Europees gemiddelde dat op 29,4% ligt
Vrouwen lopen dan ook een hoger risico om tijdens hun pensioen te belanden in de armoede. Daarom dien ik in het federale parlement een resolutie in met concrete voorstellen om het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen ongedaan te maken.
Hoe ik dat wil doen? Ik wil de verlofstelsels, zoals het tijdskrediet en het ouderschapsverlof, flexibeler en aantrekkelijker maken zodat ook mannen dit evenveel nemen als vrouwen. Op deze manier wordt een gelijke verdeling van de gezins-, zorg- en huishoudelijke taken aangemoedigd. Als die verloven in een relatie meer gedeeld worden tussen man en vrouw, zal de vrouw meer kunnen werken en haar pensioenbedrag aan het einde van de loopbaan hoger zijn
Tot slot wil ik vrouwen een gelijke toegang tot aanvullende pensioenen geven. Want dat is essentieel om het verschil in het pensioen tussen man en vrouw - de pensioenkloof dus - te dichten. Omdat het aanvullend pensioen almaar belangrijker wordt, moeten alle vrouwen (én mannen) de kans krijgen om deze pensioenreserves op te bouwen. Ook daarover zal ik een concreet voorstel opnieuw indienen
Met de Arizona-coalitie staat de pensioenhervorming nu hoog op de agenda. Dit biedt kansen om de genderpensioenkloof – het verschill tussen manen en vrouwen - aan te pakken. Ik riep tijdens de beleidsverklaring van minister Jan Jambon dan ook op om de genderimpact van de pensioenhervorming nauwkeurig te laten meten door het Federaal Planbureau en extra maatregelen te nemen. Zo maken we komaf met discriminaties en ongewilde ongelijkheden uit het verleden.
Waarom krijgen vrouwen een lager pensioen dan mannen?