Vraag over de pensioenhervorming

Publicatiedatum

Tags

Pensioenen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

In de Commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen kreeg ik de kans om minister Jan Jambon te bevragen over de aanpak van de pensioenhervorming.

In het regeerakkoord wordt een heel grondige pensioenhervorming aangekondigd, en dat is maar goed ook, want eigenlijk hadden we al veel eerder op een grondige pensioenhervorming willen inzetten. In de vorige legislatuur heb ik daar al heel vaak op aangedrongen en heb ik ook gezegd dat wat voorlag niet voldoende was. In elk geval, dit regeerakkoord is ambitieus. Zo kunnen we volgens mij alle pensioenen, niet alleen die van vandaag, maar ook die van morgen, dus ook die van onze kinderen en kleinkinderen, betaalbaar houden.

In het regeerakkoord wordt de richting aangegeven - soms zelfs ook al wat concreter - die we willen uitgaan, maar de concrete voorstellen, de concrete wetsontwerpen, moeten uiteraard nog komen. Dit moet gebeuren in overleg met de sociale partners maar ook met adviezen van instanties zoals bijvoorbeeld het Federaal Planbureau. Ik stelde dan ook de volgende vragen om al wat meer duidelijkheid te krijgen over de concrete aanpak van de pensioenhervorming:

Mijnheer de minister, hoe zult u die pensioenhervorming concreet aanpakken? Hebt u ondertussen al aan het Federaal Planbureau gevraagd wat de budgettaire en sociale impact zal zijn van die voorstellen uit het regeerakkoord? Hebt u ook al overleg gehad met de sociale partners? Zo ja, met wie hebt u al gesproken?

We zullen het overleg aangaan met de sociale partners, zowel via de formele adviesaanvragen als vanuit hun rol als paritaire beheerders van de diverse openbare instellingen van de sociale zekerheid, waaronder niet het minst de Federale Pensioendienst. Het advies van het Planbureau is gevraagd, maar nog niet verkregen. Ik heb reeds een eerste ontmoeting en gedachtewisseling met de sociale partners gehad, die samen deel uitmaken van het beheerscomité van de Federale Pensioendienst. We hebben hierbij ook de nodige afspraken gemaakt over het vervolg van onze samenwerking. Een afspraak is onder meer dat de concrete ontwerpen van wetteksten en uitvoeringsbesluiten, zodra ze zijn goedgekeurd, voor advies zullen worden voorgelegd en met de sociale partners zullen worden besproken. Daarbij zullen ook de nodige overgangsmaatregelen aan bod komen.

Ik meen dat er een enveloppe was voorzien van ongeveer 450 miljoen euro opdat overgangsmaatregelen genomen kunnen worden en dat de sociale partners daarvoor voorstellen mogen uitwerken. Tegen wanneer verwacht u die maatregelen?

Een aantal pensioenhervormingen zullen al in de loop van dit jaar in werking treden en budgettaire impact genereren. Deze maatregelen zullen deel uitmaken van de programmawet bij de begrotingsopmaak van 2025 die, zoals gepland, in de week van 28 april in het Parlement zal worden ingediend. De andere pensioenhervormingen zullen eerst in de regering besproken en goedgekeurd worden en vervolgens voor advies en bespreking aan de sociale partners worden voorgelegd en vervolgens in het Parlement worden ingediend.

Wat is de concrete timing van uw voorstellen? In het regeerakkoord staat dat alles wat in deze legislatuur nog ingevoerd moet worden, dit jaar moet worden beslist. Wanneer komt dat allemaal naar het Parlement, als we lezen dat dit in 2025 nog goedgekeurd moet worden?

In het regeerakkoord is in het hoofdstuk Pensioenen inderdaad voorzien dat de maatregelen die deze legislatuur in werking zullen treden allemaal in 2025 zullen worden ingevoerd. Daarmee bedoelen we dat de wetsontwerpen ter goedkeuring zullen worden voorgelegd. Daarmee treden de maatregelen nog niet in werking, voor alle duidelijkheid. Dat betekent dat de wetteksten volgens dit plan dit najaar in het Parlement zullen worden ingediend met het oog op de goedkeuring ervan voor eind 2025.

 

Uit de antwoorden van de minister bleek in ieder geval dat we de visie delen dat we de pensioenen op termijn betaalbaar moeten houden en dat er daarom ingrijpende maatregelen nodig zijn, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat verworven rechten verworven rechten zijn en dat we geen averechts effect mogen krijgen, bijvoorbeeld dat mensen langer in de ziekte-uitkering belanden. 

Er zijn absoluut een aantal structurele maatregelen nodig en ik kijk ernaar uit om daarover te debatteren in het Parlement en te zien wat concreet wordt voorgelegd. We hebben met cd&v al heel wat concrete voorstellen gedaan, die wij al eerder in wetsvoorstellen hadden gegoten en waarvan er trouwens al heel wat in het regeerakkoord staan. Ik laat het voorlopig aan de minister over om met de nodige wetsontwerpen te komen en die af te toetsen binnen de regering en bij de sociale partners en de Nationale Bank. 

Binnenkort zullen we de budgettaire en sociale impact die het Federaal Planbureau zal hebben berekend in het Parlement kunnen bespreken. Door die bespreking tijdig aan te vatten, zal ik hopelijk heel wat ongerustheid bij u kunnen wegnemen. Ik krijg veel berichten van mensen die ongerust zijn over hun pensioen. Ik begrijp dat en ik denk dat er in die overgangsmaatregelen heel wat zaken zullen zitten, zodat men nog niet moet panikeren over sommige hervormingen op middellange en lange termijn.

Tot slot moeten we oppassen voor onbedoelde neveneffecten. De richting is duidelijk: we moeten zorgen voor de betaalbaarheid. Neveneffecten die niet zorgen voor een win-win moeten we natuurlijk vermijden. Daarop zal ik bij de besprekingen van deze voorstellen in het Parlement goed op letten!

Nieuws

Perverse effecten vermijden voor wie ziek is en vervroegd met pensioen wil

Ik stond in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen en ik pleitte voor een rechtvaardige pensioenhervorming.

Wie recht heeft op een uitkering moet deze sneller krijgen.

Werkloze of zieke mensen moeten steeds vaker naar het OCMW. Omdat de betaling van hun werkloosheids- of ziekteuitkering te lang duurt. Dat kan niet. Ik vroeg de minister RVA en ziekenfondsen sneller te doen betalen.

Sociaal energietarief mag werkende mensen niet uitsluiten.

cd&v wil het sociaal tarief voor energie grondig hervormen. Volgens ons moet het voordeeltarief ook aan het inkomen gekoppeld worden, en niet enkel aan het sociaal statuut dat iemand geniet. Het is essentieel dat het wordt toegekend aan wie het effectief nodig heeft.