Perverse effecten vermijden voor wie ziek is en vervroegd met pensioen wil

Publicatiedatum

Tags

Pensioenen

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Ik stond in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen en ik pleitte voor een rechtvaardige pensioenhervorming.

Die pensioenhervorming is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden maar moet rechtvaardig blijven. Zoals het nu in het regeerakkoord staat, tellen moederschapsrust, geboorte- en zorgverlof mee als gewerkte dagen voor de pensioenbonus of -malus. Maar ziektedagen zouden niet mee tellen. Maar wie ziek is kan hier niet aan doen, ziekte overkomt je en dus moet het beleid daar rekening mee houden bij de hervorming van de pensioenen.

Ziektedagen moeten gewoon meetellen als gelijkgestelde periode. Want zoals het nu in het regeerakkoord staat zal de malus een pervers effect hebben, wie halftijds werkt en jaarlijks enkele dagen ziek is, krijgt hierdoor in de toekomst een lagere uitkering als hij of zij vervroegd met pensioen gaat. Dit zal vooral vrouwen treffen omdat zij gemiddeld vaker deeltijds werken. Een ander effect is dat wie op latere leeftijd door kanker of een chronische ziekte niet meer kan werken en liever met vervroegd pensioen gaat, er dan eerder voor zal kiezen in de ziekteverzekering te blijven (net om die malus te vermijden). Ook voor de overheid is dit een extra kost, ik ben hier echt bezorgd over en dit moet dan ook worden bijgestuurd.

Lees hier de volledige artikels: Het Nieuwsblad & Gazet van Antwerpen.

Nieuws

Fraude en misbruik bij OCMW’s vragen kordate aanpak en bestraffing

De voorbije maanden maakte ik namens cd&v deel uit van een werkgroep binnen het parlement over het vermoeden van fraude bij het OCMW van Anderlecht. Er werden hoorzittingen georganiseerd waarin de betrokken diensten gehoord werden over de problematiek. Hieruit hebben we de nodige conclusies getrokken en voorstellen uitgewerkt om fraude en misbruik hard aan te pakken. Want dit schaadt het vertrouwen in de overheid, het OCMW is oorspronkelijk een solidariteitsmechanisme voor wie steun nodig heeft, maar misbruiken en vriendjespolitiek halen het draagvlak voor deze solidariteit onderuit.

Mijn voorstel om het sociaal tarief te hervormen sluit werkende mensen niet langer uit

Vandaag werd in de plenaire zitting van de Kamer een voorstel van Nahima Lanjri (cd&v) goedgekeurd om het sociaal energietarief te hervormen tot een rechtvaardiger getrapt systeem. Het huidige sociaal tarief is een elektriciteits- en/of aardgasprijs die aanzienlijk lager ligt dan een commercieel tarief en bedoeld voor personen of gezinnen die bepaalde uitkeringen ontvangen.

Je kind blijft fiscaal ten laste zolang het niet meer dan 21.840 euro verdient als jobstudent

Het fiscaal plafond voor studentenarbeid werd verhoogd. Tot nu toe lag de grens voor een kind van een samenwonend koppel op ruim 8 500 euro per jaar, voor dat van een alleenstaande op 10 800 euro. Studenten mogen voortaan ruim dubbel zoveel verdienen (21 840 euro) zonder fiscale gevolgen voor de ouders.