Minister Lalieux stelt haar federaal actieplan voor personen met een handicap voor

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Minister Karine Lalieux stelde haar Federaal actieplan voor personen met een handicap (2021-2024), voor in de commissie. Ik kreeg de tijd om mijn accenten te leggen en feedback te geven op het plan dat voorligt.

Ik stelde vast dat in het plan vooruitgang wordt geboekt om personen met een handicap meer op de arbeidsmarkt te krijgen. Ook ben ik blij met een aantal verwezenlijkingen die voor onze partij zeer belangrijk zijn, zoals de afschaffing van de prijs van de liefde en de verminderingen van de prijs van de arbeid. Ook in het verhaal rond de versterking van reintegratie en de betrokkenheid van personen met een handicap op de arbeidsmarkt, zijn duidelijk stappen vooruit.

Over het plan zelf, benadrukte ik het belang van nabije zorg en de hervorming van de energiefactuur en sociale tarieven voor personen met een handicap. Op het openbaar vervoer, in de stations en overheidsgebouwen kunnen er nog altijd grote stappen vooruit worden gezet. Ook stelde ik enkele concrete vragen, waaronder de timing van de afronding van het onderzoek naar het vaste en variabele deel van de integratietegemoetkoming. ik wou ook weten hoe het zit met de planning van de hervorming met betrekking tot de 28% vermindering in het kader van de integratietegemoetkoming voor wie in collectieve woonvoorzieningen woont. Ik benadrukte ook het belang van de European Disability Card (EDC) waarbinnen de NMBS als partner kan fungeren.

Tot slot pleitte ik voor een meer degressieve aanpak van het sociale tarief voor personen met een handicap. Het kan niet zijn dat iemand die 1 euro meer verdient plots niet meer in aanmerking komt. Ik vroeg aan de minister of ze de kwetsbare groepen van mensen in armoede en personen met een handicap zal meenemen in de discussie over de hervorming van de sociale tarieven, die de komende weken zal plaatsvinden. 

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!