Dak- en thuislozen in Antwerpen worden alsnog in kaart gebracht

Publicatiedatum

Tags

Armoede

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

29-04-2021 - Onlangs werd voor het eerst in ons land het aantal dak- en thuislozen via een steekproef in kaart gebracht, onder leiding van prof. Hermans en met steun van de Koning Boudewijnstichting. De stad Antwerpen maakte geen deel uit van dit onderzoek, dat liep in Gent, Limburg, Luik en Aarlen. Nochtans vraagt een effectief beleid om duidelijke cijfers en een nauwgeztte monitoring. Vorige maand riep ik schepen Meeuws op om ook Antwerpen te laten deelnemen aan deze interessante meting waarop ik een negatief antwoord kreeg. Op de laatste raadscommissie kondigde schepen Meeuws aan dat hij toch de nodige technische ondersteuning zal uittrekken om deel te nemen aan het onderzoek.

Het rapport van de KU Leuven bracht een aantal waardevolle vaststellingen aan het licht. Zo is er een groot aantal dak- of thuisloze kinderen aanwezig in de grote steden. Zij brengen niet zozeer de nacht door op straat, maar eerder op onconventionele plaatsen. Ook viel het groot aantal jongvolwassenen op. Zo zou een op de vijf daklozen tussen 18 en 25 jaar zijn. In grote mate is dit te wijten aan de bijzonder problematische huisvestingsmarkt. Een laatste opvallende vaststelling is de vervrouwelijking van de dak- en thuislozen. Al blijven de meeste dak- en thuislozen mannen (zowat zeven op de tien), we zien steeds meer alleenstaande moeders met kinderen. Het zijn opvallende vaststellingen die ook voor Antwerpen kunnen opgaan. Onze stad is vanuit onderzoeksperspectief dan ook bijzonder interessant voor zulke tellingen.

 

Ik ben bijzonder tevreden dat schepen Tom Meeuws mijn vraag om deel te nemen aan het onderzoek over dak- en thuislozen nu toch oppikt. Hij zal hiervoor de nodige medewerkers toewijzen om professor Hermans te helpen in het flinke areaal van de stedelijke ondersteuning voor dak -en thuislozen.

Helaas moesten we tijdens dezelfde commissie ook vaststellen dat de tijdelijke woningen die ter beschikking staan om ook mensen van de straat te krijgen de volgende jaren niet zullen toenemen. Nochtans blijven de woonnoden zeer groot. De schepen beloofde om de beschikbare woningen beter te benutten en beter af te stemmen op de doelgroepen. Wij hebben opnieuw aangedrongen op meer woningen ter beschikking te stellen.

Nieuws

Slotfeest vzw Kompanjon

Ik was aanwezig op het slotfeest van vzw Kompanjon

Nahima op de klapstoel - mijn speerpunten

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk🛠️, Uw welzijn☺️ en Uw inkomen 💶. We trappen de spits af met uw inkomen.

Palingfestival

Weer een namiddag met toffe ontmoetingen op het Palingfestival in Bornem en in de Schorre in Boom!