België moet voortrekkersrol nemen in recht op reparatie om digitale kloof te verkleinen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Als volksvertegenwoordiger én burger maak ik me zorgen over de digitale uitsluiting die mensen met een laag inkomen en digitaal minder onderlegde mensen kunnen ervaren. In onze steeds digitalere wereld is een laptop of gsm cruciaal om deel te nemen aan de samenleving, maar deze apparaten zijn duur en gaan slechts enkele jaren mee. Dit heeft niet alleen een impact op het klimaat, maar ook op mensen die deze apparaten niet kunnen betalen en zo dreigen uitgesloten te worden. De Europese Commissie heeft aangekondigd het 'recht op reparatie' centraal te stellen in de circulaire economie en heeft al initiatieven aangekondigd om dit te realiseren. Ik vraag me af welke stappen België momenteel kan nemen om deze wetgeving vorm te geven. Hoe kunnen we hierin een mogelijke voortrekkersrol te nemen en de digitale kloof te verkleinen?

Daarom wil ik graag aandacht vragen voor het recht op reparatie. Op 12 juli 2022 gaf de vorige staatssecretaris van Consumentenbescherming aan dat het verlengen van de levensduur van producten cruciaal is voor zowel het klimaat als de betaalbaarheid van producten. De Europese Commissie heeft aangekondigd het 'recht op reparatie' centraal te stellen in onze circulaire economie en heeft al initiatieven aangekondigd om dit te realiseren. België kan hier een voortrekkersrol in nemen door al stappen te zetten voordat de Europese Commissie met een voorstel komt.

Ik stel me daarom de volgende vragen: wanneer volgt de uitrol van het recht op reparatie en welke stappen kan België momenteel al nemen om producenten van digitale apparaten aan te moedigen om goederen te ontwerpen die langer meegaan en gemakkelijker en goedkoper te repareren zijn? Ik ben blij te horen dat de Europese Commissie deze maand met een voorstel zal komen, en dat België actief zal deelnemen aan de raadwerkgroepen om deze wetgeving vorm te geven. Ook wordt gewerkt aan een ecodesign-verordening voor smartphones en tablets, die ontwerpvereisten zal vastleggen voor energiezuinige, duurzame, repareerbare, updatebare en recycleerbare producten.

Als samenleving moeten we ons bewust worden van de impact van onze consumptie op het klimaat en de maatschappij. Het recht op reparatie kan helpen om de digitale kloof te verkleinen, sociale uitsluiting te verminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Laten we daarom allemaal ons steentje bijdragen om dit te realiseren.

Lees hier mijn volledige vraag en antwoord van de staatssecretaris. (P. 18-19)

Nieuws

3.252 keer dank aan mijn kiezers

Onze partij heeft het goed gedaan in de voorbije verkiezingen voor de gemeenteraden en de provincieraad. CD&V heeft getoond waar we nog altijd het best in zijn: dicht bij de mensen staan, luisteren, beslissen en goed en stevig besturen. De kiezer heeft dat ook nu weer beloond. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen kleurt de kaart oranje en zijn we aan zet om een nieuwe meerderheid te vormen en mee te besturen.  En dat verdient zeker een pluim.

10.000 keer dank aan alle vrijwilligers

Maar nu wil ik vooral alle militanten, de vrijwilligers en medekandidaten, danken die de voorbije maanden hard meewerkten. Borden plaatsen, affiches hangen, folders bussen, flyeren aan stations, marktbezoeken, … het hoorde er allemaal bij.  We toonden ons dynamisch en energiek!

Betrokken, Betrouwbaar, Bekwaam

Zo kennen mensen mij en zo doe ik aan politiek. Noem me dus gerust een sociaal bewogen politica met ruim 20 jaar ervaring als parlementslid en gemeenteraadslid in Antwerpen. Als ondernemende volksvertegenwoordiger kon ik ook al heel wat  realiseren.  Zo zorgde ik onder meer voor  hogere uitkeringen en pensioenen, rouwverlof, mantelzorgverlof, de aanpak van discriminatie omwille van handicap, afkomst, leeftijd, ….