België moet voortrekkersrol nemen in recht op reparatie om digitale kloof te verkleinen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Als volksvertegenwoordiger én burger maak ik me zorgen over de digitale uitsluiting die mensen met een laag inkomen en digitaal minder onderlegde mensen kunnen ervaren. In onze steeds digitalere wereld is een laptop of gsm cruciaal om deel te nemen aan de samenleving, maar deze apparaten zijn duur en gaan slechts enkele jaren mee. Dit heeft niet alleen een impact op het klimaat, maar ook op mensen die deze apparaten niet kunnen betalen en zo dreigen uitgesloten te worden. De Europese Commissie heeft aangekondigd het 'recht op reparatie' centraal te stellen in de circulaire economie en heeft al initiatieven aangekondigd om dit te realiseren. Ik vraag me af welke stappen België momenteel kan nemen om deze wetgeving vorm te geven. Hoe kunnen we hierin een mogelijke voortrekkersrol te nemen en de digitale kloof te verkleinen?

Daarom wil ik graag aandacht vragen voor het recht op reparatie. Op 12 juli 2022 gaf de vorige staatssecretaris van Consumentenbescherming aan dat het verlengen van de levensduur van producten cruciaal is voor zowel het klimaat als de betaalbaarheid van producten. De Europese Commissie heeft aangekondigd het 'recht op reparatie' centraal te stellen in onze circulaire economie en heeft al initiatieven aangekondigd om dit te realiseren. België kan hier een voortrekkersrol in nemen door al stappen te zetten voordat de Europese Commissie met een voorstel komt.

Ik stel me daarom de volgende vragen: wanneer volgt de uitrol van het recht op reparatie en welke stappen kan België momenteel al nemen om producenten van digitale apparaten aan te moedigen om goederen te ontwerpen die langer meegaan en gemakkelijker en goedkoper te repareren zijn? Ik ben blij te horen dat de Europese Commissie deze maand met een voorstel zal komen, en dat België actief zal deelnemen aan de raadwerkgroepen om deze wetgeving vorm te geven. Ook wordt gewerkt aan een ecodesign-verordening voor smartphones en tablets, die ontwerpvereisten zal vastleggen voor energiezuinige, duurzame, repareerbare, updatebare en recycleerbare producten.

Als samenleving moeten we ons bewust worden van de impact van onze consumptie op het klimaat en de maatschappij. Het recht op reparatie kan helpen om de digitale kloof te verkleinen, sociale uitsluiting te verminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Laten we daarom allemaal ons steentje bijdragen om dit te realiseren.

Lees hier mijn volledige vraag en antwoord van de staatssecretaris. (P. 18-19)

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!