Dit jaar ziet de Wittelintjesactie van Vrouw & Maatschappij CD&V er iets anders uit dan normaal. In plaats van traditiegetrouw onze witte lintjes uit te delen aan voorbijgangers in het station, gebruiken we vandaag ons digitaal netwerk om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. 

Dit jaar belichten we de strijd tegen dodelijk partnergeweld. Partnergeweld is een breed maatschappelijk probleem dat velen onder ons treft. In 1 op 7 relaties komt seksueel, psychisch, financieel of lichamelijk geweld voor. Partnergeweld is niet onschuldig en kan zeer ernstige gevolgen hebben. Zo werden er in 2018 maar liefst 150 gevallen gemeld van potentieel dodelijk partnergeweld, waarbij er minstens 20 mensen het leven lieten. Ook wij moesten onlangs afscheid nemen van een dierbare partijgenote die het slachtoffer werd van een dergelijk misdrijf. Deze gevallen zijn nog maar het topje van de ijsberg aangezien veel meer slachtoffers geen klacht durven neerleggen. 

Mijn collega's en gewezen ministers Nathalie Muylle en Koen Geens leverden al uitstekend werk in de strijd tegen dodelijk partnergeweld. De strijd tegen geweld op vrouwen en partnergeweld moet dan ook een nationale prioriteit worden. Vandaag roepen wij als CD&V-vrouwen op om tot een gezamelijke en gecoördineerde aanpak van partnergeweld te komen. Zowel justitie als politie, preventie en hulpverlening moeten beter op elkaar worden afgestemd.

Kom hier meer te weten over de wittelintjesactie 2020 van Vrouw & Maatschappij. 

20-11-2020