Wet op gezinshereniging: nood aan verfijning

02-06-2016

02-06-2016

Huwelijksmigratie blijft één van de belangrijkste migratiekanalen naar ons land. In het regeerakkoord hebben we afgesproken dat we de wet op de gezinshereniging zullen verfijnen waar dat nodig is. 

In de commissie binnenlandse zaken vroeg ik aan de staatssecretaris voor asiel en migratie naar de cijfers in het aantal verblijfstitels die in het afgelopen jaar werden afgeleverd in het kader van de gezinshereniging. In 2015 werden er 55.179 vreemdelingenkaarten of verblijfsdocumenten afgeleverd in het kader van gezinshereniging.

Wij hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de wetswijziging die wij hebben doorgevoerd stand zal blijven houden. Wij zullen daar ten gronde niks aan veranderen. Wij zouden wel de wet verfijnen waar dat nodig is. Er zijn nog een aantal punten die moesten worden verbeterd. Daarover hebben wij afgesproken dat wij die zouden aanpakken. Een van die zaken was om bijvoorbeeld expats andere mogelijkheden te bieden om te bewijzen dat ze voldoende en stabiele inkomsten hebben indien ze pas zijn teruggekeerd naar ons land. Zij kunnen er dan niet altijd aan voldoen.