Werk en gezin combineren: een zorg voor iedereen

16-05-2013

16-05-2013

Een nijpend tekort aan kwaliteitsvolle vakantieopvangplaatsen voor kinderen bezorgt werkende ouders heel wat kopzorgen. Daarom ondersteun ik mee de vraag van Vrouw en Maatschappij om vakantieopvang in bedrijven fiscaal te stimuleren.

Vandaag komt de zorg voor het gezin in het overgrote deel van de families nog steeds vooral op de schouders van de moeder terecht, ook wanneer deze voltijds werkt. Dit maakt de combinatie tussen arbeid en gezin vooral voor vrouwen erg zwaar. Vaak leidt dit ertoe dat vrouwen kiezen voor deeltijds werk of zelfs een (tijdelijke) terugtrekking van de werkvloer, een spijtige zaak.

Opvang is doorheen het jaar al vaak een probleem, maar de meeste ouders kunnen hiervoor de nodige voorzieningen treffen door gebruik te maken van vrienden, familie, onthaalouders, ... . Tijdens de vakantieperioden valt echter vaak een deel van dit "opvangnetwerk" uit.  Een nijpend tekort aan kwaliteitsvolle vakantieopvangplaatsen bezorgt werkende ouders dan ook heel wat kopzorgen. Om de zomervakantie zonder zorgen door te komen, volstaat een inkorting niet. De vraag naar opvangmogelijkheden blijft groter dan het aanbod. Ik ben ervan overtuigd dat werkgevers ook kunnen gevraagd worden om dit aanbod uit te breiden in ruil voor een fiscaal voordeel.

Vandaag genieten bedrijven een beperkte fiscale aftrek voor investeringen in kinderopvang van de allerjongsten (0 tot 3 jaar). De maatregel wordt in de praktijk echter nauwelijks gebruikt. De kosten overtreffen de baten te veel en elke dag pendelen is niet goed voor de kleintjes.Daarom willen we de fiscale aftrek verschuiven naar vakantieopvang voor kinderen tussen 3 en 12 jaar.

Zowel ouders als werkgevers hebben hier baat bij. Het zorgt voor een positieve band tussen werknemers en werkgever en het verhoogt de aantrekkingskracht van het bedrijf. Ouders krijgen een kwaliteitsvolle en betaalbare opvangplek in de buurt van hun werk, waardoor hun werk en gezinsleven beter op elkaar afgestemd worden. De vakantieperiode hoort een leuke tijd te zijn, ook voor mama en papa. Vandaag moeten werkende ouders zich echter in duizend bochten wringen om elke dag een oppas te vinden voor de kinderen. Dit brengt een hele hoop stress met zich mee. Door werkgevers mee te laten spelen, kunnen we deze zorg voor heel wat gezinnen aanzienlijk verlichten.