De federale regering bereikte een akkoord een verlaging van de zogenaamde 'prijs van de arbeid' bij de berekening van de integratietegemoetkoming. Het nieuwe K.B. zal binnenkort gepubliceerd worden. Personen met een handicap die werkten en een loon ontvangen, verloren geheel of gedeeltelijk hun integratietegemoetkoming. Vanaf 1 oktober 2021 neemt de integratietegemoetkoming niet meer af, zolang de beroepsinkomsten van de persoon met een handicap lager blijven dan 63.000 euro (voorheen 23.824 euro) op jaarbasis. Maar wat betekent dit in de praktijk? 

Ik ontvang reeds een integratietegemoetkoming

Indien u reeds een integratietegemoetkoming ontvangt en u een lager bedrag ontvangt als gevolg van uw arbeidsinkomen, dan wordt het bedrag van uw integratietegemoetkoming automatisch aangepast. U hoeft niets te ondernemen. De dossiers van personen met een handicap die reeds het maximale bedrag van de integratietegemoetkoming voor hun categorie ontvangen, zullen niet worden herzien. Het is immers niet mogelijk om meer dan het maximale bedrag te ontvangen. 

Ik ontvang geen integratietegemoetkoming

Indien u momenteel geen integratietegemoetkoming ontvangt maar denkt dat u mogelijk wel in aanmerking zal komen door de wetswijziging, dient u een nieuwe aanvraag in te dienen bij DG HAN. 

Terugwerkende kracht

Wat de terugwerkende kracht betreft, werd de periode van drie maanden gekozen als een redelijke termijn voor de potentiële begunstigden van de wijzigingen in de regelgeving om op de hoogte te worden gebracht van de verhoging van de vrijstellingen en om de aanvraag in te dienen.

Lees hier het integrale antwoord van de minister op mijn vragen.