Wanneer krijgt een EU-burger een werkloosheidsuitkering in België?

07-01-2015

07-01-2015

In december vroeg ik de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie in hoeveel gevallen het verblijfsrecht van EU-onderdanen werd ingetrokken, omat ze een te grote belasting vormden voor ons sociale zekerheidssysteem. Aan de minister van Werk vroeg ik welke regels er zijn opdat een EU-burger een werkloosheidsuitkering zou krijgen.

De minister antwoordde als volgt:

"Om toegelaten te worden tot het recht op werkloosheidsuitkering in België moet elke werkloze, ongeacht zijn nationaliteit, voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste, hij moet een bewijs leveren van het aantal arbeidsdagen in loondienst en, ten tweede, dit moet gebeuren gedurende een bepaalde referentieperiode onmiddellijk voorafgaand aan de uitkeringsaanvraag. Ten derde moet hij, om van een werkloosheiduitkering te kunnen genieten, wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn wil zonder arbeid en zonder loon zijn.

Een EU-onderdaan kan de dagen gepresteerd in gelijk welk EU-land in aanmerking laten nemen. Het moet wel gaan om een arbeidsperiode of een gelijkgestelde periode die, als ze in België gepresteerd zou geweest zijn, zou meetellen voor de opening van het recht op werkloosheidsuitkering. Periodes van zelfstandige activiteit tellen dus, bijvoorbeeld, niet mee als een geldige arbeidsperiode.

Een andere voorwaarde is dat er onmiddellijk vóór de uitkeringsaanvraag een periode van arbeid in België was, al volstaat het dat het om enkele dagen gaat om te kunnen uitmaken of het al dan niet over een voltijdse tewerkstelling gaat.

Een EU-onderdaan kan gedurende een aantal maanden zijn recht op werkloosheidsuitkering dat hij in zijn land heeft, meenemen naar een ander EU-land, waar hij naartoe gaat om werk te zoeken.

Gaat het over een werkloosheidsuitkering van beperkte duur in het land waaruit men vertrok, dan blijft die beperkte duur gelden in het land waarnaar men zich begeeft om werk te gaan zoeken. Deze regeling is gestoeld op een Europese verordening en tussen de lidstaten werden terugbetalingsregels vastgelegd. Als hij naar hier komt, betalen wij en vorderen wij dat terug in het land waaruit hij komt. De periode waarin hij die uitkering kan krijgen, is dezelfde als de periode in het land waaruit hij vertrok."

De volledige vraag en het antwoord kan je hier lezen (p. 22 - 30).