Vrijwilligerswerk voor jongeren van buiten Europa moet mogelijk blijven

06-01-2016

 06-01-2016 

Via diverse projecten, bv Erasmus+, krijgen jongeren de kans om in België vrijwilligerswerk te doen. Belgische jongeren krijgen via deze projecten op hun beurt ook opnieuw kansen om in het buitenland als vrijwilliger aan de slag te gaan.

De wet van 22 mei 2014 stelt echter dat het uitoefenen van vrijwilligerswerk geen basis vormt voor een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Bedoeling was te voorkomen dat mensen die in ons land verblijven zonder papieren en vrijwilligerswerk uitoefenen dit in regularisatieaanvraag kunnen gebruiken. Met deze wet was het uiteraard nooit de bedoeling dat visa geweigerd worden aan jongeren die via uitwisselingsprorgamma's vrijwilligerswerk in België wensen te doen. Om na te gaan of een rechtzetting nodig is, heb ik volgende vragen gesteld: 

  • Klopt het dat ook visa in het kader van de uitwisselingsprogramma’s geen aanleiding kunnen geven tot een verblijfsvergunning van beperkte duur?
  • Indien de uitreiking van visa voor dergelijk vrijwilligerswerk mogelijk moet zijn, dringt zich dan een wijziging van de wet van 3 juli 2005 op of gewoon een verduidelijking t.a.v. DVZ?