Vorig jaar vertrokken 4.041 vluchtelingen vrijwillig naar thuisland

20-01-2016

20-01-2016

Het aantal vreemdelingen die gebruik maken van de mogelijkheden voor de vrijwillige terugkeer is al enkele jaren dalende. Terwijl in 2013 nog zo’n 4.705 mensen gebruik maakten van de mogelijkheid voor de vrijwillige terugkeer was dit in 2014 nog slechts 3.664 mensen. In 2015 waren er 4.041 vluchtelingen die vrijwillig terugkeerden naar hun thuisland. Dat bleek uit mijn vraag aan de Staatssecretaris in de commissie Binnenlandse Zaken.

Het regeerakkoord gaat nog steeds uit van het principe dat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers of mensen zonder papieren moet versterkt worden “vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet”. Toch blijft de vrijwillige terugkeer het nog steeds ondermaats doen. Ik ben ervan overtuigd dat wij meer moeten inzetten op vrijwillige terugkeer en dat wij alle mogelijke pistes moeten bewandelen.

 

Lees het artikel in De Tijd, 4000 mensen keren vrijwillig naar huis terug (c) Dries Bervoet

Lees hier mijn vraag en het antwoord in de commissie Binnenlandse Zaken (p.15-18).

 

Maaltijdcheques werken amper

In oktober stelde de staatssecretaris voor om vluchtelingen maaltijdcheques aan te bieden om het opvangcentrum vroeger te verlaten en bij familie of vrienden te gaan wonen. Amper 8 mensen gingen hier op in. Ik was in oktober al enigszins sceptisch maar ik gaf het voorstel wel het voordeel van de twijfel. Als er maatregelen genomen kunnen worden om de uitstroom te bevorderen, dan moeten wij die nemen. Nu dit geen succes blijkt, blijft wel de vraag of er nog andere mogelijkheden zijn om de uitstroom te bevorderen. Een van die zaken — dat heb ik in het verleden ook al aangekaart — is heel goed overleg met de deelstaten.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord in de commissie Binnenlandse Zaken (p.11-14).