Verblijfsbaby's : verblijfsrecht loskoppelen van de erkenning van het kind

13-06-2016

13-06-2016

Sommige mensen gaan heel ver om een verblijfsvergunning in Europa te krijgen. Vroeger ging men een schijnhuwelijk aan om een verblijfsvergunning te krijgen. Maar sinds de wet op gezinshereniging werd verstrengd , gaan sommigen dus niet alleen een schijnhuwelijk aan, maar ze verwekken ook een kind om er zeker van te zijn dat zij kunnen blijven. Anderen hebben ingezien dat men zelfs niet hoeft te trouwen, maar dat het volstaat om een kind te verwekken of zelfs alleen te erkennen.

In de commissie vroeg ik aan de minister van justitie welke oplossingen hij wil aanreiken om deze problematiek te verhelpen. De minister werkt momenteel samen met de staatssecretaris voor asiel & migratie aan een wetsontwerp om schijnerkenningen tegen te gaan. De ambtenaar van de burgerlijke stand zou het opstellen van de akte van erkenning kunnen schorsen en in voorkomend geval ook weigeren. Ook het parket zal actief kunnen optreden. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan het advies van het parket vragen, maar het parket zal ook de nietigheid van een schijnerkenning kunnen vorderen.


Het is echt belangrijk dat we het verblijfsrecht loskoppelen van de erkenning van een kind. Ik beweer niet dat het geen echte vaders of echte moeders zijn. Waarschijnlijk zijn er velen wel de biologische vaders of moeders van die kinderen, maar de kinderen werden verwekt omwille van een verblijfsvergunning. Die gevallen moet men eruit kunnen halen en daarover moet men zeggen dat het niet in het belang van het kind is dat de ouder een verblijfsvergunning krijgt.


Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister pg. 5-10