De uitbreiding van het geboorteverlof komt er! In plaats van de huidige 10 dagen geboorteverlof, kunnen vaders en meemoeders vanaf 2021 rekenen op 15 dagen bij de geboorte van een nieuwe telg. Vanaf 2023 zal dit geboorteverlof nog verder worden uitgebreid naar 20 dagen. Dit geldt zowel voor werknemers, zelfstandigen als voor ambtenaren. Na lang pleiten voor deze uitbreiding, komt er nu toch een gevolg aan mijn wetsvoorstel.

De verlenging van het geboorteverlof zorgt voor een grotere aanwezigheid van vaders bij de komst van hun kind. Dit is niet alleen belangrijk voor het kind maar het zet ook aan tot een meer gelijke verdeling van de taken binnen het gezin.

Vaders en meemoeders krijgen zo ook de tijd om een band op te bouwen met hun kind. Onderzoek wijst uit dat wanneer vaders en meemoeders meer betrokken zijn de opvoeding en zorg, dit een positieve impact heeft op het welzijn van de kinderen. Die betrokkenheid versterkt ook de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en dit zowel thuis als op de werkvloer. Vandaag nemen vaders slechts gemiddeld 6,82 dagen verlof bij de verwelkoming van hun kind. Het is dan ook tijd voor deze uitbreiding.

18-11-2020