Strenge controles op schijnhuwelijken hebben effect

19-02-2014

19-02-2014

De strenge controles na gezinshereniging lijken effect te hebben, ook op schijnhuwelijken. Dat bleek uit de cijfers die ik op 19 februari van staatssecretaris Maggie De Block kreeg. Zo werden in 2013 1.020 verblijfstitels ingetrokken omdat er geen sprake van gezinsvorming was. Een recordaantal indien we dit vergelijken met het verleden.

Verder bleek ook uit het antwoord dat er in 2013 100 verblijfsvergunningen zijn ingetrokken na een gerechtelijke nietigverklaring. Een aantal dat voor mij naar boven kan. Met een zevenduizend administratieve onderzoeken en jaarlijks tussen de 2000 en 3000 processen- verbaal zijn 100 ingetrokken verblijfsvergunningen niet nu niet zo spectaculair. Hoopgevend zijn natuurlijk wel de 1020 ingetrokken verblijfsvergunningen omdat werd vastgesteld dat de betrokkenen niet samenwoonden of geen gezin vormden. Een resultaat dat aangeeft dat onze beslissing in het kader van de gezinshereniging om de eerste drie jaar strenger te controleren of de personen al dan niet ten laste zijn van de overheid, effectief een gezin vormen, enz. effect heeft.

Op zich een duidelijk signaal voor iedereen de meent via een schijnhuwelijk aan een verblijfsvergunning te raken. Hiermee geven wij aan dat wij wel degelijk controleren en dat wie niet effectief een gezin vormt zijn verblijfsvergunning verliest.

Hier kan u nog het artikel uit Het Nieuwsblad vinden