Schijnzelfstandigheid aanpakken

23-01-2014

23-01-2014

Om patronale lasten te ontlopen, zetten sommige werkgevers  hun werknemers als schijnzelfstandige aan het werk. De Sociale Inspectie heeft vorig jaar 165 keer een schijnzelfstandige omgeturnd tot gewone werknemer. 

Schijnzelfstandigen zijn werknemers die het statuut van zelfstandige hebben, hoewel ze in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van de werkgever. Dat betekent dat zij normaal gezien in loondienst zouden moeten zijn. Door schijnzelfstandigen in te zetten, kunnen werkgevers de patronale lasten, die ze verschuldigd zijn in het kader van de loondienst, ontlopen. Deze vorm van fraude maakt het ook mogelijk om te ontsnappen aan een reeks bepalingen die de werknemers beschermen.

De wet van 25 augustus 2012, die in werking trad op 1 januari 2013, voerde voor de bouw-, de bewakings-, transport- en schoonmaaksector criteria in die het mogelijk maken om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst met een zelfstandige.

In 2013 oordeelde de Inspectie 165 keer dat een werknemer onterecht als zelfstandige was ingeschreven. De werkgevers werden veroordeeld om de sociale bijdragen met terugwerkende te betalen, samen met de nodige intresten. Bovendien riskeren ze strafrechtelijke vervolging. De geherkwalificeerde zelfstandigen zullen in de toekomst hun rechten kunnen doen gelden op werkloosheidsvergoedingen, uitkeringen in het kader van arbeidsongevallenverzekering, beroepsziekteregeling,…

Ik ben tevreden dat het de intentie van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding is om ook in andere sectoren criteria vast te leggen, zodat ook daar zelfstandigheid wordt aangepakt. Gesprekken in die zin zijn al gaande met de vlees- en kapperssector. Ik hoop echter wel dat we daar niet stoppen.