Samen tegen partnergeweld

25-11-2011

25-11-2011

Het is vandaag de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Het instituut voor Gelijkheid voor Vrouwen en Mannen grijpt deze dag aan om zijn bewustmakingscampagne te starten tegen geweld op Vrouwen. Samen met Sabine De Bethune wil ik een lans breken om ook hier ons steentje bij te dragen via een nieuw wetsvoorstel dat vanaf nu niet langer het slachtoffer van huiselijk geweld de woning dient te verlaten maar de dader.

Sinds 2000 worden in de politiestatistieken partnergeweld opgenomen. Al tijdens de start bleek dat bij de helft van de geweldplegingen binnen het gezin sprake was van partnergeweld. Een evolutie die spijtig genoeg elk jaar licht toeneemt. Wanneer er sprake is van partnergeweld, verlaat doorgaans het slachtoffer de gemeenschappelijke woning. Slachtoffers van partnergeweld nemen hun toevlucht, al dan niet samen met de kinderen, tot een vluchthuis.  Kinderen die het slachtoffer worden van mishandeling worden geplaatst. De slachtoffers moeten we uit hun vertrouwde omgeving terwijl de dader gewoon kan blijven wonen in de gezinswoning.

Door de indiening van het wetsvoorstel in de kamer steun ik mede het wetsvoorstel van CD&V-senatrice Sabine de Bethune. Dit voorstel maakt het mogelijk dat in de toekomst niet langer het slachtoffer, maar de dader de woonst dient te verlaten. Het wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid voor de procureur des Konings om onmiddelijk een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een persoon wiens aanwezigheid na vaststelling door de politie van strafbare feiten een gevaar oplevert voor de personen die samen met hem in de woning wonen (partner, (stief)kinderen, ouders,...).

Het huisverbod houdt in beginsel in dat de uithuisgeplaatste persoon tot maximum tien dagen de woning niet mag betreden alsook een contactverbod met de personen met wie hij/zij samenleeft. Deze beveiligingsmaatregel moet in een crisisperiode de veiligheid van de huisgenoten ten goede komen en een afkoelperiode voorzien waarbinnen dringende en voorlopige maatregelen kunnen gevraagd worden bij de vrederechter of er een begeleiding kan opgestart worden. Bovendien krijgt de uithuisgeplaatste een kordaat signaal dat de maatschappij huiselijk geweld niet accepteert.