Politici moeten consequent zijn

27-09-2013

27-09-2013

Naar aanleiding van het dossier van Navid Sharifi laaiden de emoties in het migratiedebat hoog op. Ik pleit in eerste instantie voor sereniteit. We hebben met z’n allen in het parlement gekozen voor duidelijke asielprocedures en een onafhankelijk orgaan, namelijk het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS), dat na grondig onderzoek beslissingen neemt op basis van criteria die internationaal vastliggen. Die beslissingen dienen we als politici dan ook te aanvaarden. We moeten consequent zijn.

Iedereen heeft het recht om asiel aan te vragen. Voor CD&V dienen de procedures kwaliteitsvol en binnen een aanvaardbare termijn afgerond te worden. Daarin zijn we met de recente hervormingen geslaagd, door de volledige procedure binnen de 6 maanden af te ronden.

Bij een negatieve beslissing in het asieldossier, kan de uitgeprocedeerde asielzoeker eventueel nog een regularisatie aanvragen. Dit gold ook voor Navid Sharifi.  Elke vraag voor regularisatie wordt geval per geval onderzocht op basis van individuele elementen. Ook in die beslissingen moeten we willekeur vermijden. Immers, niet alleen diegene die het meeste aandacht weet te trekken, mag een kans krijgen op verblijf. CD&V staat open voor een debat over de verdere depolitisering van deze procedure.

Niet-begeleide minderjarigen hebben recent een betere bescherming gekregen.  Eind 2011 werd op mijn voorstel, een bescherming voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) in de wet ingeschreven: zij kregen ook recht  op verblijf. Dit was een belangrijke eerste stap.

Ik ben bereid om een debat te voeren over een verdere verfijning van dit statuut. Daarom heb ik op 3 oktober een wetsvoorstel ingediend om deze bescherming uit te breiden, dat het mogelijk maakt om het beschermingsstatuut te combineren met een asielaanvraag.

Dit is volgens mij een veel betere oplossing dan een algemeen kinderpardon. Dit zal volgens mij enkel leiden tot een nieuw en permanent migratiekanaal.

Hier kan u het goedgekeurde wetsvoorstel vinden dat een beschermd statuut instelde voor NBMV

Hier kan u het wetsvoorstel vinden ter versterking van het beschermingsstatuut van NBMV

Herbekijk hier het debat van de zevende dag.

 Klik op de foto om het debat op de zevende dag te herbekijken