Parkeerboetes, nu ook mogelijk via de GAS-wet

05-11-2013

05-11-2013

Dankzij een amendement dat ik heb ingediend en dat is aanvaard, is het voortaan mogelijk dat personeelsleden van het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen (GAPA) vaststellingen kunnen doen van bepaalde inbreuken op foutparkeren en via GAS-boetes kunnen sanctioneren.

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-wet) voorziet in de mogelijkheid voor de gemeenten om door gemeentelijke personeelsleden, die aan bepaalde voorwaarden voldoen,  parkeerovertredingen te laten vaststellen. Het betreft meer bepaald overtredingen op het stilstaan en parkeren die onder de federale bevoegdheid blijven vallen en die zijn bepaald door het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.  De gemeente die beslist om in haar regelement sancties te voorzien voor inbreuken op stilstaan en parkeren, moet in dat geval een protocolakkoord afsluiten met de Procureur des Konings. De boetes die de gemeenten kunnen voorzien in hun regelement mogen niet afwijken van de geldboetes die voorzien zijn in de wegcode.

Voordien werden reeds enkele bepalingen uit de wegcode gedepenaliseerd. In dat geval kunnen de gemeenten retributies innen op overtredingen van dit artikel. In sommige gemeenten (o.a. Antwerpen en Kortrijk) werd de bevoegdheid om retributies op te leggen inzake de gedepenaliseerde overtredingen aan een autonoom gemeentebedrijf toegekend. Het is de bedoeling dat deze personeelsleden ook de vaststellingen kunnen doen die kunnen gesanctioneerd worden met een GAS-boete zoals voorzien in het kader van de nieuwe GAS-wet.

In Brussel werd het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap opgericht om de inbreuken op hun parkeerreglement te beboeten. Ook deze personeelsleden zouden de nieuwe gemengde parkeerovertredingen moet kunnen vaststellen.

In de nieuwe GAS-wet is deze mogelijkheid echter niet voorzien. Tijdens de bespreking van het ontwerp in de Kamer werd door VLD een amendement voorgesteld om dit te regelen. Dit amendement werd toen niet aangenomen. De minister verzekerde toen echter wel dat dit zou geregeld worden in de uitvoeringsbesluiten. De wet van 24 juni 2013 sluit echter expliciet deze mogelijkheid uit. Het wetsvoorstel wil dan ook mogelijk maken dat de personeelsleden van de gemeentelijke autonome parkeerbedrijven en die van het Brussels Hoofdstedelijk Parkeeragentschap eveneens vaststellingen kunnen doen van de parkeerovertredingen die bedoeld worden in de GAS-wet. Het opleggen van de GAS-boete zal in deze gevallen nog wel steeds door de GAS-ambtenaar van de stad/gemeente behoren.

Daarnaast wordt ook aan deze personeelsleden toegang gegeven tot de gegevensbank voor de inschrijving van voertuigen zodat de identificatie van de overtreder kan worden vastgesteld.