Zopas bracht ik een bezoek aan de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout (VBAMT). Hier werd ik bijgepraat over hun concrete werking en de impact van corona op hun activiteiten. De voedselbank voorziet 55 organisaties in heel de provincie van hulpgoederen voor meer dan 36 000 personen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Binnenkort zal de organisatie haar vestiging in Mortsel moeten verlaten. Ik dring er dan ook bij de bevoegde schepen op aan om mee te zoeken naar een geschikte locatie zodat de voedselbank haar waardevol werk kan blijven verderzetten.

Vanuit hun magazijnen in Mortsel verdeelt de VBAMT jaarlijks maar liefst 2000 ton goederen zoals vers fruit en groenten, droge voeding en diepvriesproducten. De voedselbank zorgt ervoor dat de voedseloverschotten uit de industrie, veilingen, groothandel en warenhuizen terechtkomen bij 55 verenigingen en OCMW’s die deze op hun beurt verdelen aan mensen in armoede. Daarnaast zorgen zij ervoor dat er nog een bijkomende 4000 ton aan goederen van lokale handelaren rechtstreeks bij de hulporganisaties terechtkomen. In totaal worden er hiermee zo’n 36 000 mensen in moeilijkheden uit de provincie Antwerpen geholpen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat dit aantal met 15% is gestegen en het aantal neemt nog steeds toe. Naast de VBAMT staat ook het stedelijk opslag- en distributiecentrum (ODC) in voor de voedselbedeling in de provincie.

De voedselbank zal wellicht binnenkort haar vestiging in Mortsel moeten verlaten. De stad Mortsel besliste immers een andere bestemming te geven aan hun huidige loods in Fort 4. De organisatie is alvast op zoek naar een nieuwe locatie waar men het werk kan verderzetten. Vanuit de gemeenteraad dring ik er bij bevoegd schepen Tom Meeuws op aan om mee te zoeken naar een geschikte locatie. Een mogelijkheid in dit kader is een samenwerking met het ODC dat ook op zoek is naar een nieuwe vestiging. Dit moet onderzocht worden.

22-02-2021