Obstakels bij cohousing

08-10-2015

08-10-2015

Cohousing of groepswonen wordt steeds vaker als alternatieve woonvorm gepromoot en dat is niet onlogisch in tijden waarin we meer moeten doen met minder ruimte, budget, enz. er zijn echter nog enkele struikelblokken voor mensen die aan cohousing willen doen, zoals de kans op vermindering van de invaliditeitsuitkering, werkloosheidsuitkering en het leefloon.


Er zijn momenteel geen cijfers beschikbaar over hoeveel mensen een verminderde uitkering krijgen, omwille van het feit dat ze in een cohousingproject wonen.

De invaliditeitsuitkering

Het ziekenfonds kan voor de invaliditeitsuitkering vandaag al de feitelijke situatie in aanmerking nemen als deze verschillend is van de gegevens in het Rijksregister. Men moet in dat geval over de nodige bewijsstukken beschikken, zoals bijvoorbeeld over voldoende afzonderlijke leefruimten beschikken, zelf de kosten voor huur en nutsvoorzieningen dragen of het persoonlijke aandeel in de gemeenschappelijke kosten kunnen aantonen.

Het leefloon

Ook met betrekking tot het leefloon kan iemand na het sociaal onderzoek door het OCMW een leefloon categorie alleenstaande blijven ontvangen. Bij de toekenning van het leefloon primeert de feitelijke situatie van de aanvrager. In deze: woon je samen onder hetzelfde dak, maar worden de huishoudelijke aangelegenheden individueel geregeld, dan is de situatie anders dan bij bijv. koppels die onder hetzelfde dak wonen. Recent stuurde de minister van Maatschappelijke Integratie hiervoor een omzendbrief naar de OCMW’s om naar deze mogelijkheid te verwijzen. Bovendien kondigde de minister aan binnenkort een studie te lanceren naar de nieuwe samenlevingsvormen en de invloed ervan op het leefloon om te bekijken welke aanpassingen nodig zijn om tegemoet te komen aan deze samenlevingsvormen.

De werkloosheidsuitkering

Net als bij het leefloon wordt voor de berekening van de werkloosheidsuitkering het Rijksregister als uitgangspunt genomen. Ook de RVA zal in geval van voldoende bewijzen afwijken van de situatie bekend in het Rijksregister, bijvoorbeeld als bewezen wordt dat de huishoudelijke aangelegenheden individueel geregeld worden.

Voor de werkloosheidsuitkering wordt echter ook rekening gehouden met het bestaan van objectieve materiële en economische voordelen die voortkomen uit het samenwonen. Deze voordelen zijn in geval van cohousing of groepswonen in de regel aanwezig, zodat deze mensen als ‘samenwonend’ worden beschouwd. Samenwonen vereist immers niet dat de betrokkenen hun vermogen volledig of bijna volledig zouden samenbrengen, noch dat er een familiale of emotionele band zou bestaan. Een onderscheid zou kunnen leiden tot een ongelijke behandeling ten aanzien van werklozen die samenwonen mét familieband.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord over de invaliditeitsuitkering.

Lees hier mijn vraag en het antwoord over het leefloon.

Lees hier mijn vraag en het antwoord over de werkloosheidsuitkering.